18.02.2008

Витрати фізичної особи на оплату операції за медичними показаннями включаються до податкового кредиту

Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Витрати фізичної особи на оплату операції за медичними показаннями включаються до податкового кредиту

 

Фізична особа оплатила вартість ендопротезування суглоба для проведення операції. Чи має вона право на податковий кредит? Якщо так, то які документи необхідно для цього подати?

(м. Львів)

 

Якщо оплачена фізичною особою операція спричинена медичними показаннями, то платник має право включити суму таких витрат до складу податкового кредиту.

Згідно з

п.п. 5.3.4 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон про податок з доходів) до податкового кредиту включається сума власних коштів платника податків, сплачених на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника податків або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, у тому числі для придбання ліків, донорських компонентів, протезно-ортопедичних пристосувань у розмірах, що не покриваються виплатами з фонду загальнообов’язкового медичного страхування*.

* На сьогодні Закон України «Про загальнообов’язкове медичне страхування» ще не набрав чинності, тому вся сума витрат на лікування потрапляє до податкового кредиту.

Крім того, існує перелік витрат, які не можна включати до податкового кредиту. Це витрати на:

а) косметичне лікування або косметичну хірургію (включаючи косметичне протезування, не пов’язане з медичними показаннями);

б) водолікування та геліотерапію, не пов’язані з лікуванням хронічних захворювань;

в) лікування та протезування зубів з використанням дорогоцінних металів, гальванопластики та порцеляни;

г) аборти, крім абортів, які проводяться за медичними показаннями, або якщо вагітність стала наслідком зґвалтування;

д) операції з переміни статі;

е) лікування венеричних захворювань, крім СНІДу та венеричних захворювань, причиною яких стало нестатеве зараження або зґвалтування:

є) лікування тютюнової чи алкогольної залежності;

ж) клонування людини або її органів;

з) придбання ліків, медичних засобів та пристосувань, оплату медичних послуг, які не підпадають під перелік життєво необхідних, установлений Кабінетом Міністрів України.

Щодо останнього винятку зауважимо, що норми

постанови КМУ від 29.03.2006 р. № 400 «Про затвердження національного переліку основних лікарських засобів та виробів медичного призначення» у цьому випадку не впливають на ці витрати, оскільки в ній ідеться лише про лікарські засоби та вироби медичного призначення. Що стосується життєво необхідних медичних послуг, то на сьогодні такого переліку немає.

Отже, якщо витрати на ендопротезування суглоба під час операції спричинені медичними показаннями, то такі витрати правомірно може бути включено до податкового кредиту.

Що стосується підтверджуючих документів, то згідно з

п. 3.4 Інструкції про податковий кредит, затвердженої наказом ДПАУ від 22.09.2003 р. № 442 (далі — Інструкція № 442), платник має право на податковий кредит за наявності відповідних розрахункових документів (платіжне доручення на безготівкове перерахування коштів, або квитанція банку чи відділення зв’язку, або касовий ордер тощо), що визначають суму таких витрат. Якщо в цих документах міститься інформація про одержувача грошових коштів (установа охорони здоров’я), призначення платежу (оплата медичних послуг, придбання протезно-ортопедичних пристосувань) і суму витрат, то згідно з п.п. 5.2.1 Закону про податок з доходів і п. 3.4 Інструкції № 442 цих документів має бути достатньо для декларування податкового кредиту. Водночас звертаємо вашу увагу на лист ДПАУ від 02.07.2004 р. № 4168К/17-3115 стосовно підтверджуючих документів при оплаті лікування фізичної особи її роботодавцем. Тут як підтверджуючі документи названо довідки; виписки з амбулаторних карток; рецепти; рахунки-фактури медичних закладів; договори на медичне обслуговування; рахунки на оплату відповідних лікарських засобів, виробів медичного призначення та пристосувань, що використовуються для лікування працівника; платіжні документи, що підтверджують придбання відповідних лікарських засобів, виробів медичного призначення та пристосувань, що використовуються для лікування працівника.

 

Жанна СЕМЕНЧЕНКО