25.02.2008

Про затвердження Положення про порядок видачі висновків про продовження термінів розрахунків за зовнішньоекономічними операціями

Наказ від 18.01.2008 р. № 15

Продовження термінів розрахунків у ЗЕД:

як розглядатимуть документи для видачі Висновку

 

Наказ Міністерства економіки України від 18.01.2008 р. № 15

«Про затвердження Положення про порядок видачі висновків про продовження строків розрахунків за зовнішньоекономічними операціями»

 

Нагадаємо, що оновлений

Закон про ЗЕД-розрахунки* передбачає можливість продовження загального строку розрахунку за ЗЕД-операціями (тепер він становить 180 днів) при виконанні операцій за договорами виробничої кооперації, консигнації, комплексного будівництва, тендерної поставки складних технічних виробів і товарів спеціального призначення. Для цього необхідно отримати висновок центрального органу виконавчої влади з питань економічної політики (далі — Висновок).

* Закон України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» від 23.09.94 р. № 185/94-ВР з урахуванням змін, унесених Законом України від 31.05.2007 р. № 1108-V.

Зовсім недавно ми повідомляли вас, які документи потрібні для отримання такого Висновку. Ідеться про

Порядок продовження строків розрахунків за зовнішньоекономічними операціями, затверджений постановою КМУ від 29.12.2007 р. № 1409* (далі — Порядок № 1409). Перелік цих документів наведено в п. 4 Порядку № 1409.

* Див. ком. «БТ», 2008, № 3, с. 4.

Положення

, що коментується, визначає порядок розгляду Мінекономіки документів, що подаються для отримання Висновку, а також підстави для відмови в його видачі.

Згідно з цим

Положенням повний перелік документів подавати не обов’язково, якщо:

резидент звертається за Висновком щодо чергового платежу (поставки товарів, виконання робіт, надання послуг) за зовнішньоекономічним договором (контрактом), щодо якого раніше вже видавалися висновки. У цьому випадку до Мінекономіки подають лише документи стосовно цього платежу;

— продовжуються строки розрахунків

за зовнішньоекономічними операціями, установлені в раніше виданому Висновку. У такій ситуації резидент подає відповідне обґрунтування необхідності такого продовження і підтверджуючі документи. При цьому у Висновку після інформації про суму і строк, на який продовжено строки розрахунків за зовнішньоекономічними операціями, зазначаються дата і порядковий номер раніше виданого Висновку, сума і строк, на який продовжувались розрахунки.

Датою подання зазначених документів вважається дата їх реєстрації в Мінекономіки.

Подані документи розглядаються відділом контролю за зовнішньоекономічною діяльністю за участі відділу правового забезпечення зовнішньоекономічної діяльності, а за потреби — за участі інших структурних підрозділів Мінекономіки.

Строк розгляду цих документів кожним структурним підрозділом Мінекономіки не повинен перевищувати одного робочого дня. Нагадаємо, що згідно з Порядком № 1409 загальний строк розгляду поданих резидентом документів становить 10 робочих днів. Після цього Мінекономіки видає Висновок або письмово повідомляє про відмову в його видачі із зазначенням причини відмови.

Висновок видається за формою, затвердженою

наказом, що коментується, представнику резидента у спеціально призначеному приміщенні за умови надання оригіналу відповідним чином оформленої довіреності на його отримання і документа, що посвідчує особу.

Копія Висновку протягом 5 днів з дати його видачі Мінекономіки надсилається до НБУ і ДПАУ.

У разі виявлення недостовірної інформації в документах, на підставі яких було видано Висновок, Мінекономіки приймає рішення про його скасування з дати видачі. Про це письмово із зазначенням підстави скасування повідомляються резидент, НБУ і ДПАУ.

Положення

, що коментується, набуло чинності 20 лютого 2008 року.