25.02.2008

Про порядок виправлення у податковому розрахунку ф. № 1ДФ помилки, самостійно виявленої платником податків

Лист від 07.02.2008 р. № 2155/7/17-0217

Виправлення помилок у ф. № 1ДФ:

сума перерахованого податку в періоді, що виправляється,
 не коригується — нова думка ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 07.02.2008 р. № 2155/7/17-0217

«Про порядок виправлення у податковому розрахунку ф. № 1ДФ помилки, самостійно виявленої платником податків»

 

Цей

лист ДПАУ присвячено виправленню помилок у формі № 1ДФ, виявлених як платником самостійно, так і податковим органом.

Як відомо, рядок, в якому допущено помилку, повністю повторюється в уточнюючому розрахунку з проставлянням у графі «9» цифри

«1» — рядок на вилучення, а потім уводиться рядок із правильними даними, у графі «9» якого проставляється цифра «0» — рядок на введення (пп. 4.5.1 — 4.5.3 Порядку заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом ДПАУ від 29.09.2003 р. № 451).

У сьогоднішньому

листі ДПАУ дала докладніші рекомендації (див. на с. 9 «На думку ДПАУ, сума перерахованого податку (графа 4) в уточнюючому розрахунку ф. № 1ДФ не повинна змінюватися»).

 

На думку ДПАУ, сума перерахованого податку (графа 4) в уточнюючому розрахунку ф. № 1ДФ не повинна змінюватися

Витяг із листа, що коментується

 

«Отже, у випадку, коли податковий агент у IV кварталі 2007 року самостійно виявив помилку, допущену у I кварталі 2007 року, яка призвела до заниження нарахованого та перерахованого до бюджету податку, відображеного у податковому розрахунку ф. № 1ДФ за I квартал 2007 року, виправлення такої помилки слід провести за правилами, встановленими вищевказаним

Порядком [Порядком № 451.Прим. ред.].

При цьому податковий агент повинен подати до податкових органів уточнюючий розрахунок ф. № 1ДФ за I квартал 2007 року, який заповнити на підставі інформації з копії попередньо поданого звітного податкового розрахунку за I квартал 2007 року. Для вилучення помилкової інформації в графі 9 рядка, який містить занижену (помилкову) суму нарахованого податку, слід проставити ознаку «1». Для внесення вірної інформації — в уточнюючому розрахунку за I квартал 2007 року слід заповнити додатковий новий (правильний) рядок, в якому повторити показники всіх граф помилкового рядка,

крім показників граф «4а» та «9». У графі 4а «Сума утриманого нарахованого податку» додаткового (правильного) рядка проставляється виправлена (вірна) сума податку, нарахована з доходів, нарахованих у I кварталі 2007 року, а в графі «9» цього рядка — ознака «0».

Щодо відображення у податковому розрахунку ф. № 1ДФ суми недоплати податку з доходів фізичних осіб за I квартал 2007 року, перерахованої податковим агентом до бюджету у IV кварталі 2007 року, то

така сума податку відображається у графі 4 «Сума перерахованого податку» звітного податкового розрахунку ф. № 1ДФ за IV квартал 2007 року».

 

Слід зауважити, що це дещо несподіваний підхід у виправленні помилок і, на наш погляд, не зовсім правильний.

По-перше, згідно з пп. 4.5.1 — 4.5.3 Порядку № 451 у рядку, що вводиться, потрібно відображати правильну інформацію, тобто цей рядок має бути заповнено так, нібито помилки не було. А при правильному заповненні ф. № 1ДФ за квартал, що виправляється, значення графи 4 (сума перерахованого податку) було б іншим.

По-друге, порядок виправлення, запропонований ДПАУ, мав би сенс, якби сума перерахованого податку по графі 4 збігалася б із фактично сплаченим у звітному кварталі податком з доходів. Однак це зовсім не завжди так: при регулярній виплаті зарплати, як відомо, графа 4 дорівнює графі 4а, тобто вона заповнюється в сумі нарахованого податку.

По-третє, раніше ДПАУ надавала інші рекомендації щодо виправлення помилок, з якими ми були повністю згодні. Нагадаємо, що після набрання чинності Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV виникла проблема з оподаткування декретних лікарняних: ДПАУ наполягала на їх оподаткуванні, а потім, визнавши свою помилку, розповіла, як виправитися тим, хто виконав її поради (див. «Раніше ДПАУ в рядку на введення приписувала показувати правильні дані і у графі 4а, і у графі 4»).

 

Раніше ДПАУ в рядку на введення приписувала показувати правильні дані і у графі 4а, і у графі 4

Витяг із листа ДПАУ від 02.02.2005 р. № 639/Х/17-3115

 

«При цьому при підготовці рядка на введення відомостей стосовно допомоги по вагітності та пологах замість раніше наданих (раніше надані відомості вилучаються за ознакою «1» у графі 9) у графі 3а проставляється сума нарахованої допомоги по вагітності та пологах,

у графах 4а, 4 — проставляється «0», у графі 5 зазначається ознака доходу «22», у графі 9 — «0».

 

Отже, як бачимо, говорити про однозначність позиції, викладеної ДПАУ в листі, що коментується, важко. І якщо ви виправляли помилку у ф. № 1ДФ, коригуючи в рядку на введення значення графи 4, то ми не бачимо тут порушення. Більше того, на наш погляд, саме такий порядок виправлення помилки з податку з доходів найбільш відповідає Порядку № 451.