07.01.2008

Передплату періодичних видань включають до складу валових витрат

Відповідь на запитання

Роз’яснює ДПІ у Дарницькому районі м. Києва

 

Передплату періодичних видань включають до складу валових витрат

 

Як правильно відобразити в обліку витрати на передплату спеціального бухгалтерського періодичного видання?

 

Абзацом другим

п.п. 5.4.2 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції Закону від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон) установлено, що до складу валових витрат платника податку включаються витрати на придбання літератури для інформаційного забезпечення господарської діяльності платника податку, у тому числі з питань законодавства, і передплату спеціалізованих періодичних видань, а також на проведення аудиту згідно з чинним законодавством, включаючи проведення добровільного аудиту за рішенням платника податку.

Отже,

витрати на передплату періодичних видань включаються до складу валових витрат, якщо їх здійснено у процесі провадження господарської діяльності.

Датою збільшення валових витрат вважається

дата списання коштів з банківських рахунків платника податку для оплати товарів (робіт, послуг), а у разі їх придбання за готівку — день їх видачі з каси платника податку (п.п. 11.2.1 Закону).

Якщо контрагент передплатника — платник, який сплачує податок на прибуток за ставкою нижчою, ніж зазначена у

ст. 10 Закону (крім платників податку, зазначених у п. 7.2 цього Закону), або сплачує податок у складі єдиного чи фіксованого податку чи є звільненим від сплати податку або не є його суб’єктом згідно із законодавством, то передплатник відображає валові витрати тільки за датою отримання примірників журналу чи газети ( п.п. 11.2.3 Закону).

Ольга КРАВЧЕНКО, головний податковий інспектор