07.01.2008

Вартість участі в семінарах, спрямованих на підвищення професійного рівня працівників, включається до валових витрат

Відповідь на запитання

Роз’яснює ДПІ у Дарницькому районі м. Києва

 

Вартість участі в семінарах, спрямованих на підвищення професійного рівня працівників, включається до валових витрат

 

Чи включається до валових витрат участь у семінарі з питань податкового законодавства працівників, які перебувають у трудових відносинах з платником податку?

 

Відповідно до

п. 5.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції Закону від 22.05.97 р. № 283/97-ВР валовими витратами виробництва (обігу) є сума будь-яких витрат платника податку у грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, здійснюваних як компенсація вартості товарів (робіт, послуг), які придбаваються (виготовляються) таким платником податку для їх подальшого використання у власній господарській діяльності.

Водночас

п.п. 5.4.2 Закону передбачено, що до валових витрат включаються витрати на придбання літератури для інформаційного забезпечення господарської діяльності платника податку, у тому числі з питань законодавства, і передплату спеціалізованих періодичних видань, а також на проведення аудиту згідно з чинним законодавством, включаючи проведення добровільного аудиту за рішенням платника податку.

Участь у семінарах, спрямованих на підвищення професійного рівня працівників підприємств, є платною послугою інформаційно-консультаційного характеру, яка придбавається платником податку з метою подальшого використання у власній господарській діяльності.

Отже, якщо платник податку здійснює витрати зі сплати послуг за участь у семінарах працівників, які перебувають у трудових відносинах з таким платником податку, що проводяться з метою підвищення професійного рівня працівників підприємств шляхом надання суто інформаційно-консультаційних послуг і забезпечення необхідними матеріалами з питань законодавства, то такі витрати включаються до складу валових витрат платника податку згідно із Законом.

З цього приводу Комітетом ВРУ з питань фінансів і банківської діяльності

листом від 11.05.98 р. № 06-10/309 надано роз’яснення.

Ольга КРАВЧЕНКО, головний податковий інспектор