14.01.2008

Як виправити помилку в додатку К1/1 до декларації, якщо вона не вплинула на приріст (убуток) запасів

Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Як виправити помилку в додатку К1/1 до декларації, якщо вона не вплинула на приріст (убуток) запасів

 

У додатку К1/1 до декларації з податку на прибуток за перше півріччя та 9 місяців 2007 року було допущено помилку: замість суми 5110 грн. на початок року зазначено 5100 грн. У зв’язку з відсутністю руху запасів допущена помилка не вплинула на величину податкового зобов’язання, оскільки не було ні приросту, ні убутку (у гр. 4 і гр. 6 додатка К1/1 стоїть прокреслення). Як виправити таку помилку?

(м. Дніпропетровськ)

 

Нагадаємо, що згідно з

п. 2.1 Порядку складання декларації з податку на прибуток підприємства, затвердженого наказом ДПАУ від 29.03.2003 р. № 143, платник податків має право виправити помилку в декларації з податку на прибуток одним із двох способів:

— або в поточній декларації шляхом відображення сум раніше завищених (занижених) показників валового доходу, валових витрат, амортизаційних відрахувань по ряд. 02.2 або по ряд. 05.2;

— або через уточнюючий розрахунок, в якому передбачено окремі рядки для виправлення валових доходів (ряд. 1), валових витрат (ряд. 2), амортизаційних відрахувань (ряд. 3), сум, що зменшують податкові зобов’язання (ряд. 6), додаткових показників декларації з ряд. 19 — 23 (ряд. 9).

У цьому випадку ні перший, ні другий спосіб виправлення нам не підходить, оскільки виявлена механічна помилка не вплинула на жоден з рядків декларації з податку на прибуток.

Тому ми пропонуємо

відкоригувати показник у самому додатку К1/1 до декларації з податку прибуток за 2007 рік (тобто в додатку К1/1 до річної декларації зазначити на початок року правильну суму — 5110 грн.). При цьому для уникнення зайвих запитань з боку податківців до декларації доцільно буде додати пояснювальну записку довільної форми з викладенням причини, з якої суму в додатку К1/1 за півріччя і 9 місяців раніше було відображено неправильно.

Олександра ЯРОСЛАВСЬКА