14.01.2008

Якщо на підприємстві працює інвалід-пенсіонер: як сплачувати внесок до Пенсійного фонду і яку ПСП застосовувати

Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Якщо на підприємстві працює інвалід-пенсіонер: як сплачувати внесок до Пенсійного фонду і яку ПСП застосовувати

 

За якою ставкою сплачувати внесок до Пенсійного фонду із заробітної плати працівника-інваліда, який досяг пенсійного віку? Чи є в такого працівника право на підвищену податкову соціальну пільгу?

(м. Київ)

 

Як відомо, чинним законодавством передбачено певні пільги в оподаткуванні виплат працівникам-інвалідам. Розглянемо порядок їх застосування, якщо наймана особа є й інвалідом, і пенсіонером одночасно.

1. Почнемо із внесків до Пенсійного фонду. Зауважимо, що чинне законодавство не звільняє ні самого працюючого пенсіонера-інваліда, ні його роботодавця від їх сплати. Так,

внесок на пенсійне страхування із заробітної плати цієї категорії працівників утримується на загальних підставах . У 2008 році розмір утримань становить 2 % від сукупного оподатковуваного доходу працівника.

Звернемо увагу, що нарахування на фонд оплати праці для працівників-інвалідів та інших працівників підприємства здійснюються окремо. При цьому для перших ставка внеску становить 4 %, а для інших — 33,2 %*.

* Докладніше див. вкладиш «Важливі цифри 2008 року» цього номера.

Таким чином,

на фонд оплати праці працюючого пенсіонера-інваліда внески до Пенсійного фонду нараховуються за ставкою 4 %. Утримання із зарплати такого працівника провадяться на загальних підставах (за ставкою 2 %).

2. При застосуванні податкової соціальної пільги (далі — ПСП) до зарплати інваліда-пенсіонера роботодавцю слід ураховувати, що в цьому випадку значення матиме не досягнення працівником пенсійного віку, а його статус інваліда.

Розмір ПСП залежатиме від групи інвалідності. Так, відповідно до

п.п. 6.5.1 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон про податок з доходів) інваліди ІІІ групи мають право на загальну ПСП (у 2008 році — 257,50 грн.). Для отримання такої ПСП працівнику достатньо буде подати заяву на застосування ПСП.

На підвищену ПСП

згідно з п.п. 6.2.1 Закону про податок з доходів мають право лише інваліди І та ІІ групи інвалідності (у тому числі інваліди з дитинства). Їм надається ПСП у розмірі 150 % від загальної ПСП (у 2008 році — 386,25 грн.). Нагадаємо, що для підтвердження права на застосування такої ПСП працівнику-інваліду разом із заявою необхідно надати пенсійне посвідчення або довідку про медико-санітарну експертизу.

Для отримання ПСП зарплата за місяць у 2008 році не повинна перевищувати 890 грн.

Зауважимо також, що працюючі особи, які одержують або мають право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, пенсії за вислугу років, а також особи, які досягли встановленого законом пенсійного віку, не підлягають страхуванню на випадок безробіття. А це означає, що

із зарплати таких осіб внески до Фонду безробіття за ставкою 0,5 % не утримуються.

Олександра ЯРОСЛАВСЬКА