28.01.2008

Про оподаткування спадщини, отриманої нерезидентом від резидента

Лист від 01.10.2007 р. № 4778/

Отримання спадщини нерезидентом:

ДПАУ «дозволяє» подати декларацію і сплатити податок відразу, не чекаючи закінчення року

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 01.10.2007 р. № 4778/щ/17-0715

«Про оподаткування спадщини, отриманої нерезидентом від резидента»

 

Тісні родинні зв’язки між громадянами України та близького зарубіжжя досить часто викликають запитання, скільки податку з доходів потрібно сплатити при отриманні нерезидентом спадщини від резидента України. Наприклад, син — резидент Російської Федерації одержує у спадщину квартиру від своєї матері — резидента України.

Представники головного податкового відомства продовжують гнути свою лінію, наполягаючи на застосуванні 30 %-ної ставки податку до більшості видів оподатковуваного доходу нерезидентів. Так, автори листа вказали, що

п. 7.3 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон про податок з доходів) має застосовуватися у всіх випадках, де передбачено оподаткування доходу нерезидентів, у тому числі при оподаткуванні спадщини. Виходячи з цього дохід, одержаний нерезидентом з джерел в Україні у вигляді спадщини, має оподатковуватися за ставкою, передбаченою п. 7.3 Закону про податок з доходів — 30 %.

Зауважимо, що

ст. 13 Закону про податок з доходів не зобов’язує нотаріуса перевіряти сплату податку з доходів спадкоємцем при оформленні свідоцтва про спадщину. Нотаріус зобов’язаний лише надати податковому органу інформацію про видачу свідоцтва про право на спадщину у строки, передбачені для податкового кварталу.

Особою, відповідальною за сплату податку до бюджету з вартості спадщини, є спадкоємець, який до 1 квітня має подати декларацію про доходи (

п. 13.4 Закону про податок з доходів). Розуміючи, що нерезидентів, які отримали спадщину і не сплатили податок з доходів, нашим податковим органам важко буде «дістати», ДПАУ в листі, що коментується, «не вважає порушенням, якщо нерезидент відразу при отриманні спадщини подасть декларацію і сплатить податок, оскільки це спростить для нього процедуру виконання зобов’язання щодо сплати податку в Україні». Ну що ж, «турботу» ДПАУ про нерезидента зрозуміти можна, аби самі нерезиденти не заперечували проти того, щоб відразу подавати декларацію і сплачувати податок до бюджету.