28.01.2008

Як розрахувати суму екозбору, якщо паливо придбавається в одиницях об’єму

Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Як розрахувати суму екозбору, якщо паливо придбавається в одиницях об’єму

 

Підприємство придбаває паливо для машин в одиницях об’єму. При розрахунку екозбору об’ємні одиниці необхідно перевести в одиниці маси. Як це зробити?

(смт Пісочин Харківської обл.)

 

Дійсно, часто на практиці витрачання палива (бензину, дизельного палива, скрапленого нафтового газу, стисненого природного газу) обліковується в одиницях об’єму — літрах. Тому для розрахунку збору за забруднення навколишнього природного середовища виникає потреба переведення одиниць об’єму (літрів) у масу (тонни). Для цього використовуються так звані перевідні коефіцієнти. Їх розраховують виходячи з густини пального, яку можна визначити самостійно чи взяти із супровідних документів постачальників.

Водночас для спрощення розрахунків при переведенні палива з об’ємних одиниць в одиниці маси можна взяти усереднені перевідні коефіцієнти. Їх наведено в

п. 2.1 Методики розрахунку викидів забруднюючих речовин у повітря автотранспортом, що використовується суб’єктами господарської діяльності та іншими юридичними особами всіх форм власності, затвердженої наказом Держкомстату від 06.09.2000 р. № 293. До того ж саме цей варіант переведення рекомендує ДПАУ у своїх роз’ясненнях*.

* Див. лист ДПАУ від 23.10.2003 р. № 9279/5/11-1316.

На сьогодні використовуються такі значення коефіцієнтів переведення:

— для бензину

— 0,74 кг/л;

— для дизельного палива —

0,85 кг/л;

— для скрапленого газу —

0,55 кг/л;

— для стисненого газу —

0,59 кг/куб. м.

Зауважимо, що ці значення коефіцієнтів переведення застосовуються з 13.01.2004 р., тобто з моменту внесення

наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 15 змін до зазначеної Методики.

 

Олександра ЯРОСЛАВСЬКА