28.01.2008

Фіксований сільгоспподаток: хто є платником та як подати Розрахунки

Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Фіксований сільгоспподаток: хто є платником та як подати Розрахунки

 

Сільськогосподарське підприємство за 2007 рік реалізувало продукцію власного виробництва на суму 280000 грн. Загальний валовий дохід у 2007 році склав 370000 грн. Чи може таке підприємство до 1 лютого 2008 року подати Розрахунок ФСП на 2008 рік? Як заповнити такий податковий розрахунок, якщо частина ріллі знаходиться в іншому адміністративному районі?

(м. Черкаси)

 

Спочатку визначимося, чи може це сільськогосподарське підприємство бути платником фіксованого сільськогосподарського податку (далі — ФСП) у 2008 році.

Нагадаємо, що згідно зі

ст. 2 і 3 Закону України «Про фіксований сільськогосподарський податок» від 17.12.98 р. № 320-XIV (далі — Закон про ФСП) платниками ФСП можуть бути:

сільськогосподарські підприємства різних організаційно-правових форм;

селянські та інші господарства, що займаються виробництвом (вирощуванням), переробкою та збутом сільськогосподарської продукції;

рибні, рибальські та риболовецькі господарства, що займаються розведенням, вирощуванням та виловом риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водосховищах);

власники земельних ділянок (земель водного фонду), землекористувачі, у тому числі й орендарі.

При цьому основна умова віднесення зазначених вище суб’єктів господарювання до платників ФСП така:

сума, отримана від реалізації сільгосппродукції власного виробництва та продуктів її переробки за попередній звітний (податковий) рік, має перевищувати 75 % загальної суми валового доходу підприємства .

У нашому випадку відношення виручки від реалізації до валового доходу становитиме 75,6 % (28000 : 370000 х 100 %). Такий розрахунок підприємство має показати в

Розрахунку питомої ваги доходу від реалізації продукції власного виробництва та продуктів її переробки в загальній сумі валового доходу підприємства за попередній звітний (податковий) рік (далі — Розрахунок питомої ваги) за формою, затвердженою наказом Мінагрополітики від 22.11.2007 р. № 818, з урахуванням змін, унесених наказом Мінагрополітики від 24.12.2007 р. № 938 (оновлену форму зазначеного Розрахунку див. у «БТ», 2008, № 2, с. 9 — 10).

Доходимо висновку:

це сільськогосподарське підприємство може бути платником ФСП у 2008 році . Для цього йому слід подати до податкової інспекції податковий Розрахунок ФСП (далі — Розрахунок ФСП). Звернемо увагу, що разом з Розрахунком ФСП підприємство має подати Розрахунок питомої ваги. Граничний термін їх подання — 31 січня 2008 року.

Розберемося з порядком заповнення

Розрахунку ФСП, якщо земельні ділянки розташовано в різних адміністративних районах.

Згідно з

п. 7 Порядку розрахунку фіксованого сільськогосподарського податку та заповнення форми розрахунку, затвердженого наказом ДПАУ від 26.03.2004 р. № 170, якщо земельні ділянки, що перебувають у власності чи користуванні платника, у тому числі орендовані, розташовані на території одного органу місцевого самоврядування, до бюджету якого зараховується відповідна частина ФСП, то подається один Розрахунок ФСП, а позначки робляться на двох полях — «Загальний розрахунок», «Звітний розрахунок».

Інакше, якщо земельні ділянки, що перебувають у власності чи користуванні платника, у тому числі орендовані, розташовані на території різних органів місцевого самоврядування, до бюджету яких зараховується відповідна частина ФСП, то

подаються два і більше Розрахунків ФСП (залежно від кількості земельних ділянок, розташованих у різних адміністративних районах). Один — на всі площі земельних ділянок — до органу податкової служби за місцем реєстрації платника податків з позначкою «Загальний розрахунок». Інші — на кожну окрему земельну ділянку — до органу податкової служби за місцем розташування кожної такої земельної ділянки з позначкою «Звітний розрахунок».

На закінчення нагадаємо, що

сплата ФСП здійснюється протягом 30 календарних днів, наступних за останнім базовим днем звітного (податкового) місяця (граничний термін сплати ФСП за грудень 2007 року — 30 січня 2008 року, за січень 2008 року — 3 березня 2008 року).

 

Олександра ЯРОСЛАВСЬКА