07.07.2008

Про визначення фінансового результату за операціями з інвестиційними активами

Лист від 07.03.2008 р. № 2977/3/17-0714

Як визначити витрати,

якщо за цінні папери фізична особа розраховується векселем

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 07.03.2008 р. № 2977/3/17-0714

«Про визначення фінансового результату за операціями з інвестиційними активами»

 

Лист

, що коментується, присвячено питанню визначення фінансового результату від операцій, здійснюваних фізичною особою з інвестиційними активами в ситуації, коли за інвестиційні активи (акції, інші цінні папери) розрахунок провадиться векселем. Відразу зауважимо, що в цілому правильні висновки листа, що коментується, діаметрально протилежні фіскальним та позбавленим будь-якої логіки висновкам листа ДПАУ від 23.11.2007 р. № 5764/Х/17-0715. Радує, що здоровий глузд усе ж таки переміг.

Нагадаємо, що порядок оподаткування доходів фізичних осіб від операцій з інвестиційними активами (зокрема, цінними паперами) регулюється

п. 9.6 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон про податок з доходів). Цим пунктом передбачено включення до оподатковуваного доходу фізичної особи прибутку від операцій з такими активами, що розраховується як різниця між доходами від їх продажу та витратами на їх придбання. У описаній вище ситуації основна складність  — визначити суму витрат, пов’язаних з придбанням цінних паперів.

Як справедливо зазначено в

листі, що коментується, вексель як неемісійний цінний папір у розрахунках між продавцем та покупцем інвестиційного активу виконує функцію платіжного засобу і безпосередньо сам може бути предметом купівлі-продажу як інвестиційний актив (товар). Тому автори листа доходять висновку, що під час придбання інвестиційного активу, розрахунок за який провадиться векселем, платник податку з доходів може відобразити витрати, пов’язані з придбанням інвестиційного активу, причому при розрахунку як чужим, так і власним векселем (див. «Інвестактиви вексель — витрати є»).

 

Інвестактиви

вексель — витрати є

Витяг із листа, що коментується

 

«Таким чином, вартість придбаного пакета акцій компенсується його продавцеві номінальною вартістю виданого векселя (якщо в зазначеній угоді покупець пакета акцій є векселедавцем) або номінальною вартістю переданого/придбаного векселя (якщо в зазначеній угоді покупець пакета акцій є першим або наступним власником векселя).

Отже, якщо згідно з договором покупцем

(фізичною особою) здійснено розрахунок (платіж) за куплений пакет акцій векселем придбаним (переданим) чи векселем виданим, то відповідно до чинного законодавства покупцем понесені витрати на придбання зазначеного інвестиційного активу в сумі номінальної вартості векселя, оскільки в момент (за фактом) передачі векселя продавцеві товару припиняються грошові зобов’язання покупця щодо платежу за цим договором, внаслідок чого розрахунок із ним за придбаний товар (інвестиційний актив) вважається виконаним у повній сумі».

 

Тут заслуговує на уточнення лише один момент, що стосується розміру витрат. Зверніть увагу: у

листі зазначено, що такі витрати платник податку з доходів відображає в розмірі номінальної вартості векселя. Вважаємо, що такий висновок справедливий тільки в тому випадку, якщо розрахунок за цінні папери провадиться власним векселем. Якщо ж за отримані цінні папери платник податків розраховується чужим векселем, то, на наш погляд, при визначенні витрат слід орієнтуватися на вартість цінних паперів, зазначену в договорі купівлі-продажу. А вона може бути й менше номінальної вартості векселя, що передається як платіж.

Крім того, при розрахунку чужим векселем платник податків має відобразити не лише витрати, пов’язані з придбанням цінних паперів, а й доходи, пов’язані з відчуженням векселя.

Приклад.

Фізична особа, придбаваючи пакет акцій вартістю 5000 грн., розраховується за них:

варіант 1 — власним векселем;

варіант 2 — векселем, раніше придбаним за 5100 грн.

І в першому, і в другому випадку фізична особа відображає витрати, пов’язані з придбанням пакета акцій у розмірі 5000 грн. Такі витрати надалі, при продажу акцій, буде враховано при визначенні фінансового результату від операцій з ними.

Крім того, у варіанті 2 платник податків також одержує дохід від операції з векселем у розмірі 5000 грн. Отже, збиток від операції з векселем склав 100 грн. Цей збиток буде враховано при визначенні загального фінансового результату від операцій з інвестактивами платника податків у поточному році.