07.07.2008

Про розгляд листа

Лист від 17.06.2008 р. № 12193/7/17-0417

Допомогу по догляду за дитиною до трьох років

жінки-підприємці можуть одержувати за умови, що в цей період вони не ведуть підприємницьку діяльність

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 19.05.2008 р. № 1220/5/123-08

«Про призначення допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку»

Лист Державної податкової адміністрації України від 17.06.2008 р. № 12193/7/17-0417

«Про розгляд листа»

 

На сьогодні порядок виплати допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, як відомо, регулюється

Законом України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.92 р. № 2811-XII, а також розробленим на його виконання Порядком призначення та виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженим постановою КМУ від 27.12.2001 р. № 1751 (далі — Порядок № 1751). Причому ці документи поширюються на всіх без винятку фізичних осіб (на працюючих, непрацюючих, тих, які навчаються в навчальних закладах, здійснюють підприємницьку діяльність на будь-якій системі оподаткування тощо).

Сьогоднішній

лист Мінпраці присвячено питанням виплати допомоги приватним підприємцям (як правило, жінкам, які доглядають своїх дітей). Ця допомога, нагадаємо, призначається суб’єктам підприємницької діяльності з дня звернення за її призначенням, але не раніше дня, що настає після закінчення відпустки по вагітності та пологах. При цьому днем звернення є день прийняття органом праці та соцзахисту населення від підприємця відповідної заяви з усіма необхідними документами.

Серед документів, що подаються суб’єктами підприємницької діяльності для отримання допомоги, у

п. 20 Порядку № 1751 зазначено довідку, видану органами податкової служби, про те, що підприємницька діяльність такими суб’єктами не провадиться. У листі Мінпраці, що коментується, зазначається, що, очевидно, таку довідку може бути видано податковими органами на підставі заяви підприємця про те, що він у зв’язку з доглядом за дитиною не здійснюватиме підприємницьку діяльність, починаючи із зазначеної в заяві дати. А от ДПАУ з приводу такої довідки в листі, що коментується, зауважила, що її працівники податкової видають на підставі поданої звітності (декларацій) з прокресленнями, які свідчать про те, що підприємницька діяльність приватним підприємцем не ведеться.

У

п. 23 Порядку № 1751 наведено перелік підстав для припинення виплати допомоги по догляду за дитиною до трьох років. Серед них: вихід особи, яка одержує допомогу, на роботу в режимі повного робочого часу; початок або відновлення підприємницької діяльності, позбавлення одержувача допомоги батьківських прав, відмова одержувача допомоги від виховання дитини, смерть дитини чи одержувача та інші випадки. У разі настання зазначених підстав особа, яка одержує допомогу, зобов’язана у десятиденний строк повідомити про це органи праці та соціального захисту населення. Виплата допомоги припиняється з місяця, наступного за місяцем, в якому виникли такі обставини.

У сьогоднішньому

листі Мінпраці наголошує на тому, що на приватних підприємців не поширюється норма Порядку № 1751 стосовно того, що допомога не перестає виплачуватися у період відпустки по догляду за дитиною особам, які працюють удома або в режимі неповного робочого дня. Ураховуючи, що у підприємця власне відпустка по догляду за дитиною до трьох років відсутня, документально підтвердити роботу на зазначених вище умовах неможливо. У зв’язку з цим початок (відновлення) підприємницької діяльності в будь-якому обсязі спричинює припинення виплати допомоги.