07.07.2008

Як виправити помилку у звітності щодо хмелезбору?

Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Як виправити помилку у звітності щодо хмелезбору?

 

У Звіті про суму нарахованого збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства за квітень 2008 року ми помилково занизили виручку від реалізації на 10000 грн. і відповідно суму нарахованого збору — на 100 грн. Як можна виправити таку помилку?

(м. Львів)

 

Заповнення та виправлення

Звіту про суму нарахованого збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства (далі — Звіт) регламентується Порядком заповнення та подання звіту про суму нарахованого збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства, затвердженим наказом ДПАУ від 28.03.2002 р. № 133 (далі — Порядок № 133).

Якщо платник збору самостійно виявив помилку в раніше поданому ним

Звіті, то необхідно за цей період подати уточнений Звіт із виправленими показниками (проставляється позначка напроти «Уточнений звіт»). Дані в уточненому Звіті наводять правильно, без помилки. Одним уточненим Звітом можна виправити помилку за один звітний період.

Разом з уточненим

Звітом слід подати Довідку про суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства, які зменшують або збільшують податкові зобов’язання в результаті виправлення самостійно виявленої помилки в попередніх звітних періодах (далі — Довідка). До кожного уточненого Звіту додається окрема Довідка.

Якщо виправлення помилки пов’язане із

заниженням податкового зобов’язання, то платнику податків необхідно самостійно нарахувати штраф у розмірі 5 % від суми недоїмки (рядок 7 Довідки) і сплатити його до бюджету разом з недоїмкою (рядок 6 Довідки) до подання до податкового органу уточненого Звіту. У такому разі адміністративні штрафи не накладаються. Якщо нарахований штраф і недоїмку не сплатити до подання уточнюючого Звіту, то працівники ДПІ можуть ініціювати проведення перевірки даних, що містяться в уточненому Звіті (п. 24 Порядку № 133).

Якщо ж, навпаки, помилка полягає в надмірній сплаті, то суму переплати можна повернути. Для цього разом з уточненим

Звітом необхідно подати заяву про повернення надміру сплаченого збору (п. 25 Порядку № 133)*.

* Докладніше про повернення надміру чи помилково сплачених податкових платежів див. статтю «Переплата за податками: що можна з нею зробити» // «БТ», 2008, № 7, с. 21.

За даними, викладеними в запитанні, покажемо порядок заповнення уточненого

Звіту (рис. 1 на с. 29) і Довідки (рис. 2 на с. 29). При цьому до подання уточнюючого Звіту і Довідки необхідно сплатити суму недоїмки (100 грн.) і 5 % штрафу (5 грн.) .

 

Вікторія ЗМІЄНКО