14.07.2008

Про внесення змін до Порядку гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів

Постанова від 02.07.2008 р. № 598

ГАРАНТІЙНІ ТАЛОНИ

стануть несуворими

 

Постанова Кабінету Міністрів України від 02.07.2008 р. № 598

«Про внесення змін до Порядку гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів»

 

Постановою

, що коментується, унесено зміни до Порядку гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів, затвердженого постановою КМУ від 11.04.2002 р. № 506 (далі — Порядок № 506), якими вилучено:

пункти 11 і 12 та абзац другий п. 31 Порядку № 506;

— у додатках 2 — 7 і 9 до

Порядку № 506 — слово і літери «Серія А (В)».

Отже, з набранням чинності

постановою, що коментується, стануть несуворими бланки:

1) гарантійних зобов’язань за формою № 1-гарант;

2) талонів за формами № 2-гарант, № 3-гарант, № 4-гарант, № 5-гарант;

3) акта приймання товару на експертизу за формою № 6-гарант;

4) квитанції за формою № 7-гарант

.

У цьому році Кабмін уже не вперше радує нас скасуванням «суворості» документів (нагадаємо, що недавно стали несуворими касові ордери та довіреності на отримання ТМЦ*). І цього разу, як і минулого, виникають ті самі запитання: що тягне за собою скасування «суворості» та що робити із залишками суворих бланків?

* Див. ком. «Увага! Увага! Стали несуворими касові ордери та довіреності» до постанови КМУ від 17.04.2008 р. № 381 // «БТ», 2008, № 17, с. 4.

Як і у випадку з касовими ордерами і довіреностями, скасування суворості форм гарантійних талонів та квитанції не означає, що такі бланки взагалі застосовувати не потрібно:

при оформленні операцій з гарантійного ремонту, обслуговування і замін ці документи, як і раніше, слід застосовувати, як того вимагає Порядок № 506. Інша справа, що цим формам тепер не потрібні атрибути «суворості» (наскрізна друкарська нумерація із зазначенням серії та номера; реалізація, облік, використання та зберігання як бланків документів суворого обліку відповідно до спеціального порядку).

Що стосується залишку суворих бланків, то з набранням чинності

постановою, що коментується, їх необхідно списати з позабалансового обліку (з рахунка 08). Надалі бланки цих документів можна друкувати самостійно. Крім того, вважаємо за можливе довикористати залишки суворих бланків. Єдине (за аналогією з довіреностями) є сенс розпочати нову нумерацію цих документів від дня набрання чинності постановою, що коментується.

Ця

постанова набуде чинності з дня опублікування (на момент підготовки номера не опубліковано).

Звертаємо увагу, що докладно питання гарантійних ремонтів, обслуговування та замін ми розглядали в консультації «Гарантійні ремонти» (рубрика «Тема тижня») // «БТ», 2008, № 20, с. 34.