14.07.2008

Калейдоскоп документів. Нові правила переміщення готівки та банківських металів через митний кордон України

Калейдоскоп документів від 27.05.2008 р. № 148

Нові правила переміщення готівки та банківських металів через митний кордон України

 

Нацбанк затвердив нову

Інструкцію про переміщення готівки та банківських металів через митний кордон України (у зв’язку з чим визнано такою, що втратила чинність, стару Інструкцію, затверджену постановою НБУ від 12.07.2000 р. № 283).

З 27 липня

фізичні особи зможуть перевозити через кордон без письмового декларування на митниці готівкову валюту в еквіваленті до 10 тис. євро. При ввезенні/вивезенні валюти понад цю суму необхідне її письмове декларування митному органу в повному обсязі. Крім того, вимагається наявність документів, що підтверджують зняття готівки з банківських рахунків (у сумі, що перевищує 10000 євро).

Юридичні особи

зможуть увозити/вивозити готівкову валюту без обмежень через повноважного представника. Однак увезення/вивезення валюти понад 10000 євро вимагає наявності документів, що підтверджують зняття готівки з банківських рахунків (у сумі, що перевищує 10000 євро).

Як і раніше, юридичним особам заборонено ввезення/вивезення банківських металів, крім юридичних осіб — резидентів, за умови, що банківські метали, що ввозяться, виготовлені нерезидентом за договором про переробку (афінаж) давальницької сировини та в повному обсязі продаються НБУ.

Фізичні особи можуть увозити/вивозити банківські метали (у вигляді зливків та монет) вагою до 500 г за умови письмового декларування митному органу в повному обсязі. Вивезення фізичними особами банківських металів понад 500 г здійснюється на підставі індивідуальної ліцензії на вивезення за межі України банківських металів за умови письмового декларування митному органу.

Згідно з новими правилами фізичним особам та юридичним особам також дозволяється

пересилати через міжнародні поштові відправлення готівку до 300 євро (раніше було $100).

Крім цього, Нацбанк

уніс зміни до Правил використання готівкової іноземної валюти на території України, затверджених постановою Правління НБУ від 30.05.2007 р. № 200 (скасовано пункти щодо надання банком юридичній особі — резиденту чи іноземному представництву довідок на вивезення відповідно до вимог нормативно-правових актів про переміщення валюти), а також до Положення про порядок здійснення операцій з чеками в іноземній валюті, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.2001 р. № 305.

Також визнано такими, що втратили чинність,

Правила надання фізичним та юридичним особам — резидентам (крім уповноважених банків України) та нерезидентам індивідуальних ліцензій і спеціальних дозволів на переміщення валюти України, іноземної валюти, платіжних документів (іменних, дорожніх чеків), банківських металів через митний кордон України, затверджених постановою НБУ 31.07.2001 р. № 305.

Постанова

набуде чинності 27.07.2008 р.

(Постанова Національного банку України від 27.05.2008 р. № 148)