14.07.2008

Якщо виручка перевищила 1 млн грн., перейти на загальну систему оподаткування потрібно з наступного кварталу

Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Якщо виручка перевищила 1 млн грн., перейти на загальну систему оподаткування потрібно з наступного кварталу

 

Наше підприємство є платником єдиного податку. У червні 2008 року виручка підприємства перевищила 1 млн грн. З якого періоду необхідно перейти на загальну систему оподаткування? Чи потрібно подавати декларацію з податку на прибуток за І півріччя 2008 року?

(

м. Львів)

 

На спрощеній системі

оподаткування можуть перебувати юридичні особи — суб’єкти малого підприємництва будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, в яких за рік середньооблікова чисельність працюючих не перевищує 50 осіб та обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік не перевищує 1 млн гривень (ст. 1 Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» в редакції від 28.06.99 р. № 746/99, далі — Указ).

У разі порушення цих вимог (у вашому випадку — перевищення допустимого обсягу виручки) відповідно до

п. 5 Указу платник єдиного податку має перейти на загальну систему оподаткування, обліку та звітності, починаючи з наступного звітного періоду (кварталу).

Таким чином, при перевищенні виручки 1 млн грн. у червні 2008 року перейти на загальну систему оподаткування потрібно

з III кварталу 2008 року. Тому декларацію з податку на прибуток за І півріччя подавати не потрібно. Виручка, що надійшла після перевищення встановленої межі, але до переходу на загальну систему оподаткування, має обкладатися єдиним податком.

 

Ольга КУЛІГІНА