21.07.2008

Про укладення договорів про повну матеріальну відповідальність працівників

Лист від 27.05.2008 р. № 146/06/186-88

ДОГОВІР ПРО ПОВНУ МАТеріальну ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

умови укладення

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 27.05.2008 р. № 146/06/186-88

«Про укладення договорів про повну матеріальну відповідальність працівників»

 

У

листі, що коментується, Мінпраці розповів про те, яких умов потрібно дотримуватися для укладення з працівниками договорів про повну матеріальну відповідальність.

Згідно зі

ст. 1351 Кодексу законів про працю України письмові договори про повну матеріальну відповідальність може бути укладено підприємством з працівниками, які досягли 18 років і які обіймають посаду чи виконують роботи, безпосередньо пов’язані зі зберіганням, обробкою, продажем (відпуском), перевезенням чи застосуванням у процесі виробництва переданих їм цінностей.

Перелік таких посад і робіт, а також типовий договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність має затверджуватися в порядку, визначеному КМУ. Сьогодні продовжують діяти прийняті ще за радянських часів

Перелік посад і робіт, що заміщуються або виконуються працівниками, з якими підприємством, установою, організацією можуть укладатися письмові договори про повну матеріальну відповідальність за незабезпечення збереження цінностей, переданих їм для зберігання, обробки, продажу (відпуску), перевезення чи застосування у процесі виробництва (далі — Перелік) і Типовий договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність, затверджений постановою Держкомпраці СРСР і Секретаріату ВЦРПС від 28.12.77 р. № 447/24.

Мінпраці зазначив, що договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність може укладатися з працівником

при дотриманні одночасно двох умов:

1)

наявність посади, яку займає працівник, або роботи, яку він виконує, в Переліку № 447/24;

2)

виконання обов’язків згідно з посадою, виконання роботи за спеціальністю має бути безпосередньо пов’язано зі зберіганням, обробкою, продажем (відпуском), перевезенням чи застосуванням у процесі виробництва довірених працівникам цінностей.

Тому один формальний момент (наявність посади чи роботи в

Переліку) не дає підстави для укладення договору про повну матеріальну відповідальність, якщо у змісті трудової функції працівника відсутні перелічені обов’язки. На думку Мінпраці, укладення договору про повну матвідповідальність у разі якщо посаду, яку обіймає працівник (виконувану ним роботу), зазначено в Переліку, але фактично до трудових обов’язків працівника такі функції не входять, суперечитиме законодавству. Наприклад, якщо контролер-касир фактично не здійснює приймання та видання готівки, інші роботи з приймання на зберігання, обробки, зберігання, відпуску матеріальних цінностей та інші роботи, зазначені в розділі II Переліку, то договір про повну матвідповідальність з ним укладати не потрібно.

Договір про повну матеріальну відповідальність складають у 2 екземплярах, один з яких знаходиться в роботодавця, а другий — у працівника. При цьому роботодавець самостійно визначає місце зберігання цього договору.