28.07.2008

Про проведення індексації

Лист від 04.07.2008 р. № 53/10/136-08

ІНДЕКСАЦІЯ:

Мінпраці намагається ввести нові правила

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 04.07.2008 р. № 53/10/136-08

«Про проведення індексації»

 

Одразу ж зазначимо: лист, що коментується, безпосередньо стосується індексації зарплати працівників бюджетної сфери, яким вона встановлюється на основі Єдиної тарифної сітки. Водночас його висновки зацікавлять і інших роботодавців, які прив’язують заробітну плату працівників до мінімальної зарплати. Нагадаємо, що мінімальна зарплата цього року підвищувалася в січні (до 515 грн.) та в квітні (до 525 грн.).

Як відомо, для проведення індексації

базовим місяцем вважаються , зокрема, місяці підвищення заробітної плати, у тому числі й у зв’язку з підвищенням мінімальної заробітної плати.

Однак, визначаючи базовий місяць, варто пам’ятати про

п. 5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078). Згідно з ним якщо сума підвищення доходу менша за суму індексації, нарахованої відповідно до Порядку № 1078, подальша індексація проводиться відповідно до прикладу, наведеного у додатку 4 до цього Порядку. А от приклад передбачає порівняння сум підвищення заробітної плати із сумами індексації: якщо сума індексації більша за суму підвищення заробітної плати, то індексація проводиться в загальному порядку і місяць підвищення заробітної плати не вважається базовим. Інакше кажучи, сума підвищення доходу має перекрити суму необхідної індексації.

На цій підставі

ми доходили висновку, що для працівників, яким виплачується зарплата в мінімальному розмірі, квітень (місяць останнього підвищення розміру мінімальної зарплати) не може вважатися базовим (див. статтю «Індексація заробітної плати за березень— квітень 2008 року» // «БТ», 2008, № 11, с. 41).

І от у

листі, що коментується, Мінпраці доходить інших висновків: « У разі якщо в період між переглядом заробітної плати не відбулося права на індексацію, місяць чергового підвищення заробітної плати вважається базовим. Отже, якщо працівникам індексація не нараховувалася, а в січні та квітні п. р. було підвищено заробітну плату, то ці місяці вважаються базовими при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації. Право на індексацію настає в липні 2008 р. на індекс 1,3 % (індекс травня: 101,3 - 100)».

Не можна сказати, що такі висновки абсолютно позбавлені логіки, навпаки. Проте погодитися з ними ми не можемо: причина — уже згадувані п. 5 Порядку № 1078 та додаток 4 до нього, які встановлюють абсолютно інші правила. І якщо вже Мінпраці хоче змінити правила індексації, то непогано б ініціювати зміни до Порядку № 1078. Тим більше, що раніше п. 5 Порядку № 1078 Мінпраці цілком задовольняв.