28.07.2008

Калейдоскоп документів. Змінилися Ліцензійні умови для аптек — є нові вимоги

Калейдоскоп документів від 06.06.2008 р. № 69/307

Змінилися Ліцензійні умови для аптек — є нові вимоги

 

Унесено зміни до

Ліцензійних умов здійснення господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами, затверджених наказом Держпідприємництва та МОЗ від 12.01.2001 р. № 3/8. Ними, зокрема:

встановлено 3-річний строк зберігання сертифікатів якості виробника (копії на паперових чи скановані копії на електронних носіях) і документів, що засвідчують факт купівлі/ продажу лікарських засобів.

для ліцензіата введено вимогу про обов’язкове подання ним на вимогу строком не пізніше 2 днів паперової копії сертифікатів якості (засвідчених печаткою ліцензіата) у випадку, якщо ліцензіат зберігає сертифікати у вигляді сканованих копій.

Крім цього, змінилися

вимоги до аптек щодо оформлення вивіски на аптечних закладах:

— на фасаді будівлі, де розміщується аптечний заклад, відповідно до його призначення, має бути вивіска із зазначенням відповідної назви закладу («Аптечний склад (база)», «Аптека», «Аптечний пункт», «Аптечний кіоск»), що не вважається рекламою;

— біля входу до аптечного закладу на видному місці має розміщуватися інформація про госпсуб’єкт та власника чи уповноважений ним орган, режим роботи аптечного закладу;

— для аптек та їх структурних підрозділів обов’язковою є наявність інформації із зазначенням адреси чергової (цілодобової) та найближчої аптеки. Забороняється в місцях знаходження структурних підрозділів аптеки розміщувати вивіску «Аптека», на аптеці — «Аптека-склад» та іншої інформації, що не відповідає відомостям, зазначеним у ліцензії, у тому числі як рекламу.

Зміни стосуються й

вимог щодо площі аптек . Тепер загальна мінімальна площа аптеки має становити:

— для аптек, що займаються торгівлею лікарськими засобами, — не менше 50 кв.м., при цьому площа торгового залу має бути не менше 18 кв.м;

— для аптек, розташованих у сільській місцевості, — не менше 40 кв.м.

Зміни набули чинності

18.07.2008 р.

(Наказ Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, Міністерства охорони здоров’я України від 06.06.2008 р. № 69/307).