02.06.2008

Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 16.05.96 № 99

Наказ від 05.05.2008 р. № 647

Довіреності на отримання ТМЦ:

«несуворість» підтверджує Мінфін

 

Наказ Міністерства фінансів України від 05.05.2008 р. № 647

«Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 16.05.96 № 99»

 

Напевно, ніхто з бухгалтерів не пропустив новину про те, що

з 17 квітня 2008 року — дати набрання чинності постановою КМУ від 17.04.2008 р. № 381* бланки касових ордерів і довіреностей на отримання матеріальних цінностей перестали бути суворими.

* Див. ком. «Увага! Увага! Стали несуворими касові ордери та довіреності» // «БТ», 2008, № 17, с. 4.

І якщо з касовими ордерами все було зрозуміло, то стосовно довіреностей радість дещо затьмарював

п. 3 профільної Інструкції про порядок реєстрації виданих, повернених та використаних довіреностей на отримання цінностей, затвердженої наказом МФУ від 16.05.96 р. № 99, в якому, як і раніше, було зазначено, що довіреності є бланками суворої звітності. У коментарі до згаданої постанови вказувалося на те, що внесення змін до Інструкції № 99 — це лише справа часу*.

* Наше припущення підтвердив і начальник Управління методології бухгалтерського обліку МФУ Пархоменко Валерій Миколайович (див. «Довіреності на отримання цінностей — уже не бланки суворої звітності» // «БТ», 2008, № 18 — 19, с. 41).

Радує, що Мінфін із цим питанням не змусив на себе довго чекати:

наказом, що коментується, якраз і внесено зміни до Інструкції № 99 та форму бланка довіреності.

1.

Мінфін виклав у новій редакції п. 3 (у ньому якраз і зазначалося, що довіреності є бланками суворого обліку, та перелічено всі наслідки цього) і п. 14 Інструкції № 99 (див. «Нова редакція норм Інструкції № 99»).

 

Нова редакція норм Інструкції № 99

Витяг з Інструкції № 99

 

«

3. Бланки довіреностей (додаток 1) видаються після їх реєстрації у Журналі реєстрації довіреностей (додаток 2), який має бути пронумерований, прошнурований та скріплений печаткою і підписами керівника і головного бухгалтера підприємства. Нумерація виданих протягом року довіреностей є наскрізною.

<...>

14.

Повернення цінностей з відповідального зберігання, з ремонту здійснюється за умови подання довіреності підприємства, яке ці цінності передало на відповідальне зберігання, в ремонт.

Відпуск фізичною особою — підприємцем підприємству цінностей, розрахунки за які проводяться у безготівковій формі, а також таких, що передаються безоплатно або за товарообмінними операціями здійснюється за умови подання підприємцю довіреності підприємства».

 

2.

Крім того, виключено додаток 3 (ф. № М-2а «Акт списання бланків довіреностей») і додаток 4 (ф. № М-2б) до Інструкції № 99. А у бланку довіреності за ф. № М-2:

— вилучили помітку про те, що бланк є бланком суворої звітності;

— реквізити довіреності тепер не містять інформації про серію (довіреність матиме тільки номер).

3. Отже, у результаті змін

:

— залишилася тільки одна типова форма довіреності (ф. № М-2);

— для обліку довіреностей тепер не потрібно застосовувати позабалансові рахунки (придбані довіреності обліковуватимуться тільки на субрах. 209 за первісною вартістю);

— рух довіреностей, як і раніше, відображається в Журналі реєстрації довіреностей (ф. № М-3);

— для списання зіпсованих бланків тепер уже не потрібно оформляти Акт списання бланків довіреностей за ф. № М-2а;

— тепер у

п. 14 Інструкції № 99 чітко зазначено, що її норми застосовуються при відпуску ТМЦ не лише підприємствами, а і приватними підприємцями (на практиці так було й раніше, хоча з Інструкції № 99 чітко не випливало).

Наказ, що коментується,

набув чинності 1 червня 2008 року.