16.06.2008

Про надання роз’яснень

Лист від 19.05.2008 р. № 10061/7/16-1417

ЯК ВИПРАВИТИ ПОМИЛКИ,

допущені при заповненні Розшифровки податкових зобов’язань та
податкового кредиту в розрізі контрагентів

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 19.05.2008 р. № 10061/7/16-1417

«Про надання роз’яснень»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ роз’яснила порядок виправлення помилок, допущених при заповненні Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (додаток 2 до скороченої декларації з ПДВ, додаток 5 до декларації з ПДВ, далі — Розшифровки ПЗ та ПК. Крім того, приділено увагу порядку заповнення Розшифровок ПЗ та ПК та порядку подання додатка 2 до декларації з ПДВ «Довідка щодо залишку суми від’ємного значення попередніх податкових періодів, що залишається непогашеним після бюджетного відшкодування, отриманого у звітному податковому періоді, та підлягає включенню до складу податкового кредиту наступного податкового періоду» (далі — додаток 2).

1. Виправлення помилок, допущених у Розшифровках ПЗ та ПК

. Нагадаємо, що Розшифровки ПЗ та ПК подаються, якщо в декларації з ПДВ заповнено ряд. 1, 10.1, 10.2, 14. Помилки, допущені в цих рядках декларації та/або в Розшифровках ПЗ та ПК, можна самостійно виправити.

Якщо помилка виправляється шляхом подання

Уточнюючого розрахунку, то до нього обов’язково слід додати Розшифровки ПЗ та ПК на суму уточнень (збільшення або зменшення) з відповідним знаком (запитання № 2 листа, що коментується). Причому це стосується і виправлення помилок за більш ранні періоди, ніж березень 2008 року (І квартал 2008 року). І це незважаючи на те, що при поданні декларації за такі періоди Розшифровки ПЗ та ПК не подавалися (запитання № 4).

Якщо помилка виправляється через нову податкову декларацію з ПДВ (а це можливо, якщо помилку виявлено

до граничного строку подання декларації), то Розшифровки ПЗ та ПК доведеться заповнити повністю з новими (правильними) даними. Тут, як ви розумієте, одними лише сумами уточнень не обійтися (запитання № 3).

ДПАУ також навела приклади щодо виправлення помилок у випадках, якщо в

Розшифровках ПЗ та ПК неправильно зазначено індивідуальний податковий номер контрагента (покупця або постачальника) та вартісні показники (обсяг поставки, сума ПДВ). Рекомендуємо не пропустити ці приклади. Їх наведено в запитанні № 1 листа, що коментується.

2. Заповнення Розшифровок ПЗ та ПК.

Розглянуто порядок заповнення Розшифровок ПЗ та ПК, коли постачальник відмовився надати податкову накладну і покупець — платник ПДВ скористався своїм правом на податковий кредит шляхом подання разом з декларацією з ПДВ заяви зі скаргою. У цьому випадку в гр. 3 розділу II Розшифровки ПЗ та ПК ДПАУ рекомендує зазначити період, в якому податкову накладну має бути виписано постачальником. При цьому в декларації з ПДВ та в Розшифровках ПЗ та ПК (?!) обов’язково слід проставити позначку про подання разом з декларацією заяви про відмову постачальника надати податкову накладну (порушення ним порядку її заповнення) та відповідних документів. Щоправда, не зовсім зрозуміло, в якому місці Розшифровки ПЗ та ПК та як слід зробити позначку про подання такої заяви. Адже в самій формі додатка, на відміну від форми декларації, для таких позначок спеціального місця немає.

Крім того, у

листі, що коментується, ДПАУ роз’яснила, як заповнити Розшифровки ПЗ та ПК платнику ПДВ, котрий має у своєму складі філії, яким делеговано право виписування податкових накладних. Відповідь зводиться до такого: у Розшифровках ПЗ та ПК слід зазначити узагальнені операції по контрагентах — платниках податку, незалежно від кількості філій, з якими такі операції проводилися.

3. Подання додатка 2.

Не залишився без уваги й порядок подання додатка 2 (запитання № 7). Зокрема, ДПАУ зауважила, що додаток 2 слід подавати в разі заповнення ряд. 24 декларації з ПДВ. Причому необхідність заповнення та подання такого додатка не залежить від того, чи має платник ПДВ право на бюджетне відшкодування згідно з п.п. 7.7.2 Закону про ПДВ. Зауважимо, що це не перше роз’яснення ДПАУ з цього приводу. Про обов’язкове подання всіма без винятку платниками ПДВ додатка 2 в разі заповнення ряд. 24 декларації з ПДВ (відповідно і ряд. 26) ішлося в п. 4 розділу І Примірного порядку взаємодії органів державної податкової служби при опрацюванні розшифровок податкових зобов’язань та податкового кредиту з податку на додану вартість у розрізі контрагентів, затвердженого наказом ДПАУ від 18.04.2008 р. № 266*.

* Див. ком. «Як ДПАУ оброблятиме і використовуватиме розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту з ПДВ у розрізі контрагентів» // «БТ», 2008, № 21, с. 4.