16.06.2008

Контракт як особлива форма трудового договору

Стаття

КОНТРАКТ

як особлива форма трудового договору

 

Контракт як специфічна та прогресивна форма трудового договору вже посів гідне місце при оформленні трудових відносин. Ще б пак: він дозволяє раціональніше регулювати чисельність і якісний склад працівників, поліпшувати структуру зайнятості, залучати до роботи найбільш кваліфікованих і творчо активних працівників. До того ж і для самих працівників контракт є запорукою стабільності в умовах високої конкуренції на ринку праці.

Про особливості складання та розірвання трудового договору, укладеного в такій формі, сьогодні й поговоримо.

Ольга КОЖУШКО, економіст-аналітик видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

КЗпП

— Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

Положення № 170

— Положення про порядок укладення контрактів під час прийняття (наймання) на роботу працівників, затверджене постановою КМУ від 19.03.94 р. № 170.

Методрекомендації

— лист Мін’юсту від 28.03.2000 р. № 32-8/473 «Методичні рекомендації про правове забезпечення контрактної форми трудового договору та сфери його застосування».

Наказ № 23 —

наказ Мінпраці «Про затвердження Типової форми контракту з працівником» від 15.04.94 р. № 23.

 

Поняття трудового контракту

Згідно з

ч. 3 ст. 21 КЗпП контракт є особливою формою трудового договору, в якому строк його дії, права та обов’язки і відповідальність сторін (у тому числі матеріальна), умови матеріального забезпечення та організація праці працівника, умови розірвання договору можуть установлюватися за угодою сторін.

Сторонами контракту

(як і трудового договору) виступають працівник та власник підприємства, установи, організації (уповноважена ним особа) або фізична особа — підприємець (далі — роботодавець).

Відмітними особливостями контракту як форми трудового договору є:

1) сфера застосування контракту обмежена та визначається виключно законами України (

ч.3 ст. 21 КЗпП і п. 3 Положення № 170) — див. табл. на с. 19;

2) контракт завжди складається в письмовій формі;

3) контракт завжди має строковий характер;

4) у контракті можуть установлюватися додаткові підстави для його розірвання;

5) контракт регулює не лише трудові, а й тісно пов’язані з ними інші відносини (наприклад, у контракті може бути регламентовано питання медичного обслуговування працівників та членів їх сімей, побутового, житлового забезпечення та інші додаткові блага, що забезпечуються за рахунок роботодавця).

Переваги контрактної форми трудового договору полягають у тому, що вона дозволяє індивідуально підійти до укладення кожного конкретного трудового договору. До того ж у контракті можна детально застерегти права та обов’язки сторін, їх відповідальність, режим праці та відпочинку, соціально-побутові умови, форму та розмір винагороди за працю, порядок вирішення спорів та інші додаткові (порівняно з чинним трудовим законодавством та колективним договором) умови. Так, у ньому можна передбачити умови виплати додаткової вихідної допомоги при звільненні, порядок преміювання працівників за досягнення певних результатів праці тощо.

 

Підстави застосування контрактної форми трудового договору

Як уже зазначалося,

укладення контрактів допускається виключно у випадках, прямо передбачених законами України. Свого часу Мінпраці в листі від 06.05.2000 р. № 06/2-4/66 наводило перелік таких законів. Але сьогодні цей перелік не є повним. Так, зараз в Україні діють понад п’ятдесят нормативно-правових актів, якими передбачається укладення контрактів з певними категоріями працівників. Їх перелік наведено в таблиці на с. 19.

Зауважимо

, що обов’язковість укладення трудового контракту передбачено тільки для деяких категорій працівників (наприклад, для керівників підприємств). У цьому випадку власник чи уповноважений ним орган може вимагати від працівника укладення контракту.

Водночас, якщо складання контракту чинним законодавством дозволяється (не має обов’язкового характеру), роботодавець не має права примушувати працівника укладати його. У такому разі роботодавець може тільки запропонувати врегулювати трудові відносини за допомогою підписання контракту. І навпаки, коли бажання укласти контракт ініціюється працівником, роботодавець може відмовити йому в цьому, якщо контрактом передбачаються вигідніші порівняно з чинним законодавством умови. У цьому випадку роботодавець може запропонувати працівнику влаштуватися на роботу на загальних підставах, тобто за звичайним трудовим договором.

Зверніть увагу, що неправомірне укладення контракту в тому разі, коли контрактна форма не передбачена чинним законодавством, на думку Мінпраці, згідно зі

ст. 9 КЗпП може бути підставою для визнання недійсними умов праці за контрактом як таких, що погіршують становище працівника (лист Мінпраці від 03.02.2003 р. № 06/2-4/13)

 

Порядок укладення контракту

Трудовий контракт потрібно укладати з дотриманням установленого порядку та форми.

Порядок укладення контракту визначено

КЗпП та Положенням № 170. Також окремі коментарі щодо особливостей його складання можна знайти в Методрекомендаціях. Типову форму контракту з працівником затверджено наказом № 23 (див. с. 22).

Для деяких окремих категорій працівників установлено свої типові форм контрактів та порядок їх застосування. Наприклад,

Типову форму контракту з керівником підприємства, що перебуває в державній власності, затверджено постановою КМУ від 02.08.95 р. № 597. Порядок укладення такого контракту регулюється постановою КМУ від 19.03.93 р. № 203 «Про застосування контрактної форми трудового договору з керівником підприємства, що перебуває в державній власності».

Для керівників виконавчого органу ВАТ, холдингової компанії та державної акціонерної компанії порядок складання контракту і його типову форму затверджено

наказом ФДМУ від 05.04.2004 р. № 662.

Відповідно до

ст. 24 КЗпП контракт укладається в письмовій формі та підписується роботодавцем і працівником, якого приймають на роботу за контрактом.

Контракт складається

у двох примірниках, що мають однакову юридичну силу та зберігаються в кожної зі сторін контракту. За погодженням з працівником копію укладеного з ним контракту може бути передано профспілковому чи іншому органу, уповноваженому працівником представляти його інтереси, для здійснення контролю за дотриманням умов контракту (п. 8 Положення № 170).

Контракт

набуває чинності з моменту його підписання або з дати, визначеної сторонами в контракті, та може бути змінений за письмовою угодою сторін (абз. перший п. 9 Положення № 170).

Згідно з

ч. 3 ст. 24 КЗпП укладення трудового договору, а отже, і контракту має оформлятися наказом або розпорядженням власника чи уповноваженого ним органу про прийняття працівника на роботу. При цьому контракт є підставою для видання такого наказу або розпорядження (п. 9 Положення № 170).

Разом з тим контракт уважається укладеним і тоді, коли

наказ (розпорядження) про прийняття (наймання) на роботу ще не було видано (ч. 4 ст. 24 КЗпП).

Типову форму

наказу (розпорядження) про прийняття на роботу (№ П-1) затверджено наказом Мінстату від 09.10.95 р. № 253*. У наказі (розпорядженні) обов’язково зазначають, що працівника прийнято на роботу за контрактом.

* Приклад його складання наведено у статті «Прийняття на роботу: загальні положення» // «БТ», 2007 № 36, с. 17.

Зауважимо, що для прийняття на роботу, а отже, і для укладення контракту працівник

обов’язково має подати передбачені законодавством документи**.

** Докладніше перелік документів, необхідних під час прийняття на роботу, див. у статті «Прийняття на роботу: загальні положення» // «БТ», 2007, № 36, с. 17.

 

Зміст контракту

Зміст контракту, як і будь-якого іншого трудового договору, — це права та обов’язки сторін, наявність яких є достатньою для розвитку трудових відносин.

Класифікацію умов трудового контракту, запропоновану в

Методрекомендаціях, наведено на рисунку (див. на с. 18).

Працівник і роботодавець попередньо обговорюють усі умови контракту і лише після узгодження укладають контракт.

При розробленні умов контракту варто пам’ятати про такі нюанси:

1) працівнику, який приймається на роботу на умовах трудового контракту, може бути встановлено строк випробування*;

* Докладніше про це читайте у статті «Прийняття на роботу зі строком випробування — що потрібно знати роботодавцю» // «БТ», 2007, № 25, с. 27.

2) при встановленні робочого часу та часу відпочинку слід ураховувати, що тривалість відпустки не може бути менше встановленої законодавством для відповідної категорії працівників;

3) контракт не може містити умови (розмір оплати праці, тривалість відпустки тощо), що погіршують становище працівника порівняно з чинним законодавством (

ст. 9 КЗпП);

4) контрактом не може бути передбачено повну матеріальну відповідальність працівника, за винятком випадків, прямо передбачених

ст. 134 КЗпП;

5) контрактом також не може бути змінено порядок розгляду індивідуальних трудових спорів.

Умови контракту мають конфіденційний характер. Якщо доступ до них мають посадові особи роботодавця, їм заборонено їх розголошувати. Обов’язок щодо забезпечення конфіденційності покладається на роботодавця (

п. 6 Положення № 170)**.

** Вимоги конфіденційності не поширюються на умови контракту, що регулюються чинним законодавством. Право доступу до інформації про такі умови мають органи, що здійснюють контроль за їх дотриманням.

 

Зміна умов контракту

Усі умови — необхідні й додаткові — якщо їх включено до контракту, обов’язково мають виконуватися. Змінювати їх сторони можуть лише за взаємною домовленістю.

Зміни, що вносяться до контракту, може бути оформлено як додаток до раніше підписаного контракту, що стає невід’ємною його частиною. Крім того, контракт може бути викладено в новій редакції.

Роботодавець не має права вимагати від працівника виконання роботи, не застереженої в контракті (

ст. 31 КЗпП).

Зверніть увагу: якщо у зв’язку зі зміною істотних умов праці на підприємстві працівника не влаштовують нові умови праці та він не згоден на підписання відповідних змін до контракту, то трудовий договір з ним припиняється на підставі

п. 6 ст. 36 КЗпП.

 

Розірвання контракту

Найпоширенішими варіантами розірвання контракту є:

1)

п. 8 ст. 36 КЗпП — якщо контракт розривають на підставах, установлених у контракті, але не передбачених чинним законодавством. При цьому необхідно враховувати гарантії, установлені чинним законодавством та контрактом;

2)

ст. 39 КЗпП на вимогу працівника у випадку (п. 23 Положення № 170):

— хвороби чи інвалідності працівника, що перешкоджають виконанню роботи за контрактом;

— порушення роботодавцем законодавства про працю;

— невиконання або неналежного виконання роботодавцем зобов’язань, передбачених контрактом;

— інших поважних причин;

3)

ст. 40 і ст. 41 КЗпП — з ініціативи власника, наприклад, у разі систематичного невиконання працівником без поважних причин обов’язків, покладених на нього контрактом.

Зауважимо, що за два місяці до закінчення строку дії контракту (як і строкового трудового договору) за угодою сторін його може бути продовжено чи укладено на новий строк (

ст. 391 КЗпП).

Розірвання контракту, як й іншого трудового договору, оформляють

наказом (розпорядженням) про припинення трудового договору (контракту), типову форму якого № П-8 затверджено наказом Мінстату від 09.10.95 р. № 253. У день звільнення з працівником здійснюють остаточний розрахунок і видають йому трудову книжку (якщо робота була основним місцем роботи).

На завершення статті пропонуємо перелік законодавчих актів, якими дозволяється укладення трудового договору у формі контракту (див. с. 19), і типову форму трудового контракту (див. с. 22).

 

 

Перелік законодавчих актів, якими дозволяється укладення трудового договору у формі контракту

Нормативно-правовий акт

Категорії працівників, з якими укладається контракт

1

2

Кодекси

Кодекс торговельного мореплавства України від 23.05.95 р. № 176/95-ВР

Судний екіпаж (

ч. 1 ст. 54)

Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. № 436-IV

Керівник підприємства (

ч. 4 ст. 65)

Виконавчий директор виробничого кооперативу (

ч. 2 ст. 104)

Керівник приватного підприємства

(ч. 4 ст. 128)

Закони

«Про державну податкову службу в Україні» від 04.12.90 р. № 509-XII

Громадяни, які приймаються на службу до податкової міліції (

ч. 1 ст. 23)

«Про міліцію» від 20.12.90 р. № 565-XII

Громадяни, які приймаються на службу до міліції (

ч. 1 ст. 17)

«Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-ХІІ

Працівники які працюють в закладах народної освіти та культури і здійснюють медичне обслуговування (

ст. 42)

«Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII

Педагогічні, науково-педагогічні, інженерно-педагогічні та інші працівники, а також фахівців інших держав (

абз. п’ятий ст. 17)

Керівники навчальних закладів, що є загальнодержавною власністю і підпорядковані Міністерству освіти і науки України та іншим міністерствам і відомствам України, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України (

ч. 2, ч. 3 ст. 20)

Науково-дослідна робота (

ст. 45)

«Про наукову та науково-технічну діяльність» від 13.12.91 р. № 1977-XII

Науковий працівник — вчений, який за основним місцем роботи та відповідно до трудового договору (контракту) професійно займається науковою діяльністю (

абз. десятий ст. 1)

Наукові (науково-технічні) працівники після призначення пенсії (

абз. двадцять четвертий ст. 24)

«Про товарну біржу» від 10.12.91 р. № 1956-XII

Працівники біржі, які працюють за наймом (

ч. 3 ст. 12)

«Про колективне сільськогосподарське підприємство» від 14.02.92 р. № 2114-XII

Громадяни, які працюють у колективному сільськогосподарському підприємстві (

ч. 1 ст. 19)

«Основи законодавства України про культуру» від 14.02.92 р. № 2117-XII

Громадяни України, які працюють у сфері культури (

ч. 3 ст. 30)

«Про Службу безпеки України» від 25.03.92 р. № 2229-XII

Співробітники-військовослужбовці Служби безпеки України (

ч. 1 ст. 20)

«Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 р. № 2232-XII

Військовослужбовці (

ч.7, ст. 1), жінки, які перебувають на військовому обліку (ч. 12 ст. 1), громадяни України, призовного віку (ч.2 ст. 15)

«Про внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ України» від 26.03.92 р. № 2235-ХІІ

Фахівці внутрішніх військ (

частина друга ст. 8)

«Про споживчу кооперацію» від 10.04.92 р. № 2265-XII

Наймані працівники споживчих товариств, їх спілок та підпорядкованих їм підприємств (

п. 2 ст. 14)

«Про загальні засади створення та функціонування спеціальних (вільних) економічних зон» від 13.10.92 р. № 2673-XII

Виконавчим директором органу господарського розвитку спеціальної (вільної) економічної зони може бути як громадянин України, так і громадянин іншої держави, який працює за строковим контрактом (

ч. 3 ст. 11)

Забезпечення спеціальної (вільної) економічної зони працівниками здійснюється працедавцями на контрактній основі (

ст. 17)

«Основи законодавства України про охорону здоров’я» від 19.11.92 р. № 2801-XII

Громадяни України, які працюють в галузі охорони здоров’я (

ч. 3 ст. 79)

«Про адвокатуру» від 19.12.92 р. № 2887-XII

Помічник адвоката (

ч. 1 ст. 8)

«Про Цивільну оборону України» від 03.02.93 р. № 2974-XII

Фахівці військ цивільної оборони (

ч. 5 ст. 9)

Фахівці спеціалізованих формувань цивільної оборони (

ч. 3 ст. 10)

«Про охорону прав на сорти рослин» від 21.04.93 р. № 3116-XII

Керівники установ у сфері охорони прав на сорти рослин (

ч. 2 ст. 9)

«Про нотаріат» від 02.09.93 р. № 3425-XII

Стажист нотаріуса (

ч. 3 ст. 13)

«Про пожежну безпеку» від 17.12.93 р. № 3745-XII

Громадяни, які досягли 18-річного віку, які приймаються на службу державної пожежної охорони (

ч. 1 ст. 19)

«Про фізичну культуру та спорт» від 24.12.93 р. № 3808-XII

Особи, які здійснюють діяльність у професійному спорті (

ст. 233)

«Про комітети Верховної Ради України» від 04.04.95 р. № 116/95-ВР

Фахівці, які залучаються до роботи в робочих групах (

п. 7 ч. 1 ст. 15)

«Про залізничний транспорт» від 04.07.96 р. № 273/96-ВР

Керівники підприємств, установ, організацій, які входять до складу залізниць (

ч. 4 ст. 4)

«Про сільськогосподарську кооперацію» від 17.07.97 р. № 469/97-ВР

Виконавча дирекція кооперативу (

абз. шостий ч. 2 ст. 15)

Виконавчий директор сільськогосподарського кооперативу (

ч. 2 ст. 17)

Найманий працівник сільськогосподарського кооперативу (

ч. 1 ст. 35)

«Про захист людини від впливу іонізуючого випромінювання» від 14.01.98 р. № 15/98-ВР

Особи, які залучаються до ліквідації радіаційних аварій та їх наслідків, крім осіб, які мають медичні протипоказання, та осіб, яким не виповнилось 18 років та жінок дітородного віку (

ч. 1 ст. 7)

«Про професійно-технічну освіту» від 10.02.98 р. № 103/98-ВР

Директор державного професійного-технічного закладу (

ч. 2 ст. 24)

«Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб» від 04.03.98 р. № 160/98-ВР

Кадри Управління державної охорони, які складаються з військовослужбовців та прийняті на військову службу в управління державної охорони (

ч. 1 ст. 16)

«Про війська Цивільної оборони України» від 24.03.99 р. № 556-XIV

Фахівці військ Цивільної оборони (

ч. 1 ст. 12)

«Про місцеві державні адміністрації» від 09.04.99 р. № 586-XIV

Керівники підприємств, установ, організацій, які належать до сфери управління місцевих державних адміністрацій (

ч. 1 ст. 36)

«Про Національний банк України» від 20.05.99 р. № 679-XIV

Правління Національного банку визначає перелік посад працівників, трудовий договір з якими укладається у формі контракту (

ч. 3 ст. 64)

«Про концесії» від 16.07.99 р. № 997-XIV

Треті особи, які залучаються концесіонером до виконання спеціальних робіт (

абз. восьмий ч. 1 ст. 18)

Наймані працівники, які залучаються концесіонером до роботи (

абз. третій ч. 2 ст. 18)

«Про угоди про розподіл продукції» від 14.09.99 р. № 1039-XIV

Працівники, наймані інвестором на території України для потреб угоди про розподіл продукції (

ч. 1 ст. 35)

«Про аварійно-рятувальні служби» від 14.12.99 р. № 1281-XIV

Особовий склад професійних аварійно-рятувальних служб (

ч. 1 ст. 12)

Рятувальники (

ч. 3 ст. 23)

«Про поштовий зв’язок» від 04.10.2001 р. № 2759-III

Керівник національного оператора поштового зв’язку та керівники його філій наймаються на роботу за контрактом (

ч. 4 ст. 16)

«Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III

Особи, які приймаються на службу під час відсутності (відпустки) посадових осіб органів місцевого самоврядування (крім виборних посад) для виконання їх повноважень (

ч. 5 ст. 10)

«Про народні художні промисли» від 21.06.2001 р. № 2547-III

Майстер народнихудожніх промислів (

ч. 1 ст. 8)

«Про дипломатичну службу» від 20.09.2001 р. № 2728-III

Працівники дипломатичної служби, які направлені на роботу до секретаріатів міжнародних організацій за квотою України (

ч. 1 ст. 23)

«Про вищу освіту» від 17.01.2002 р. № 2984-III

Керівник вищого навчального закладу (

абз. четвертий ч. 1 ст. 21)

Завідуючий кафедри (

абз. третій ч. 2 ст. 30)

Власник (власники) або уповноважений ним (ними) орган (особа) зобов’язаний (зобов’язана) призначити одну з рекомендованих кандидатур строком до п’яти років (для національного вищого закладу — строком до семи років) на умовах контракту (

абз. четвертий ч. 1 ст. 39)

Виконуючий обов’язки керівника вищого навчального закладу на термін не більше ніж 2 роки (

абз. шостий ч. 1; ч. 3 ст. 39)

Керівник факультету (

ч. 2 ст. 40)

Виконуючий обов’язки керівника створеного факультету на термін не більше ніж на один рік (

ч. 4 ст. 40)

«Про Товариство Червоного Хреста України» від 28.11.2002 р. № 330-IV

Працівники органів та місцевих організацій Товариства (

ст. 34)

«Про фермерське господарство» від 19.06.2003 р. № 973-IV

Наймані працівники, які залучаються до роботи у фермерському господарстві в разі виробничої потреби (

ст. 27)

«Про Державну прикордонну службу України» від 03.04.2003 р. № 661-IV

Працівники Державної прикордонної служби (

ч. 3 ст. 14)

«Про кооперацію» від 10.07.2003 р. № 1087-IV

Виконавчий директор кооперативу (

ч. 8 ст. 16)

Наймані працівники, залученні на визначений строк чи на час виконання певної роботи (

ч. 2 ст. 34)

«Про телекомунікації» від 18.11.2003 р. № 1280-IV

Керівники підприємств-операторів, провайдерів телекомунікацій та їх філій (

ч. 5 ст. 41)

«Про Державну спеціальну службу транспорту» від 05.02.2004 р. № 1449-IV

Військовослужбовці Державної спеціальної служби транспорту (

ч. 2 ст. 5)

«Про правові засади цивільного захисту» від 24.06.2004 р. № 1859-IV

Особовий склад органів і підрозділів цивільного захисту (

ч. 1 ст. 45)

Громадяни України, які досягли 18-річного віку та спроможні за своїми особистими, діловими і моральними якостями, освітнім і професійним рівнем, станом здоров’я виконувати відповідні службові обов’язки (

ч. 1 ст. 46)

«Про міський електричний транспорт» від 29.06.2004 р. № 1914-IV

Керівник перевізника (

ч. 3 ст. 19)

«Про театри і театральну справу» від 31.05.2005 р. № 2605-IV

Директор або художній керівник театру (

ч. 2 ст. 19)

Професійні творчі працівники театрів (

ч. 3 ст. 20)

«Про державну кримінально-виконавчу службу» від 23.06.2005 р. № 2713-IV

Працівники кримінально-виконавчої служби (

ч. 8 ст. 14)

«Про Державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації України» від 23.02.2006 р. № 3475-IV

Особи рядового і начальницького складу, які належать до особового складу Державної служби зв’язку (

ч. 1 ст. 10)

«Про управління об’єктами державної власності» від 21.09.2006 р. № 185-V

Керівник державних підприємств, установ, організацій і господарських структур; державний контролер (

п. 4; п. 37 ст. 6)

Керівник державних підприємств та державних акціонерних товариств (

п.п. 1 п. 1 ст. 9)

 

 

Затверджено

наказом Міністерства праці України

від 15 квітня 1994 р. № 23

 

Зареєстровано

в Міністерстві юстиції України

28 квітня 1994 р. за № 84/293

 

ТИПОВА ФОРМА КОНТРАКТУ З ПРАЦІВНИКОМ*

 

Місто

« » 199  р.

 

Підприємство, установа, організація (громадянин)


(повна назва підприємства, установи, організації або прізвище, ім’я, по батькові громадянина-підприємця)

в особі власника або уповноваженого ним органу

 

(посада)


,

(прізвище, ім’я, по батькові)

іменований далі роботодавець, з одного боку, та громадянин


,

(прізвище, ім’я, по батькові)

іменований далі працівник, з другого боку, уклали цей контракт про таке:

 

Працівник

(прізвище, ім’я, по батькові)

приймається (наймається) на роботу


(найменування структурного підрозділу підприємства, установи,


організації: цех, відділ, лабораторія тощо)

за професією (посадою)**

(повне найменування професії, посади)

кваліфікацією

(розряд, кваліфікаційна категорія)

Працівнику (не) встановлюється строк випробування

(непотрібне викреслити)


(тривалість строку випробування)

 

Загальні положення

1. Цей контракт є строковим трудовим договором. На підставі контракту виникають трудові відносини між працівником і підприємством, установою, організацією та громадянином, які з боку останнього реалізуються роботодавцем.

2. Терміном «сторони» в цьому контракті позначаються роботодавець і працівник.

 

Обов’язки сторін

3. За цим контрактом працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цим контрактом, а роботодавець зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством, колективним договором і угодою сторін.

4. Працівник зобов’язується (зазначаються основні характеристики роботи та вимоги до рівня її виконання: за обсягом виробництва (робіт), якістю продукції, що випускається (якістю обслуговування), рівня виконання норм та нормованих завдань, дотримання правил з охорони праці, строків її виконання тощо):






5. Роботодавець зобов’язується організувати працю працівника, забезпечити безпечні і нешкідливі умови праці, обладнати робоче місце відповідно до вимог нормативних актів про охорону праці (зазначаються конкретні заходи щодо організації виробничого процесу, обладнанню робочого місця, підготовки та підвищенню кваліфікації працівника та забезпеченню інших умов праці тощо):








6. Обов’язок роботодавця щодо забезпечення умов роботи на робочому місці з зазначенням достовірнихарактеристик, компенсацій і пільг працівнику за роботу в небезпечних і шкідливих умовах праці:






 

Робочий час

7. Працівник зобов’язується виконувати Правила внутрішнього трудового розпорядку.

8. Особливості режиму робочого часу (неповний робочий день, неповний робочий тиждень, погодинна робота тощо):


(вказати необхідне)

 

Оплата праці та соціально-побутове забезпечення працівника

9. За виконання обов’язків, передбачених цим контрактом, працівнику встановлюється:

посадовий оклад (тарифна ставка, відрядна розцінка)

у розмірі на місяць або у розмірі

за 1 годину роботи;

надбавка (доплата та інші виплати)


(вказати види доплат, надбавок тощо)

у розмірі (у % до тарифної ставки, посадового окладу).

10. У разі використання працівником власного автомобіля для службових поїздок йому встановлюється компенсація


(вказати вид, розмір)

11. Працівнику надається щорічна оплачувана відпустка тривалістю:

основна днів,

додаткова днів.

До щорічної відпустки виплачується матеріальна допомога у розмірі


12. Додаткові пільги, гарантії, компенсації:


(за необхідності вказати, які з них надаються за рахунок


коштів роботодавця)

 

Відповідальність сторін, вирішення спорів

13. У випадку невиконання чи неналежного виконання обов’язків, передбачених цим контрактом, сторони несуть відповідальність відповідно до чинного законодавства та цього контракту.

14. Спори між сторонами вирішуються у порядку, встановленому чинним законодавством.

15. Інші умови:__________________ (за необхідності вказати інші умови, передбачені

Положенням про порядок укладання контрактів при прийнятті (найманні) на роботу працівників, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 19 березня 1994 р. № 170).

 

Зміни, припинення та розірвання контракту

16. Зміни та доповнення до цього контракту вносяться тільки за угодою сторін, складеною у письмовій формі.

17. Цей контракт припиняється:

а) після закінчення строку дії контракту;

б) за згодою сторін;

в) з ініціативи роботодавця до закінчення строку дії контракту у випадках, передбачених законодавством (

статтями 40, 41 КЗпП України) та цим контрактом;

г) з ініціативи працівника до закінчення строку дії контракту у випадках, передбачених законодавством (

статтею 39 КЗпП України) та цим контрактом;

д) з інших підстав, передбачених законодавством.

18. Додаткові підстави припинення та розірвання контракту, не передбачені чинним законодавством:

1.


2.


3.


При розірванні контракту з підстав, не передбачених чинним законодавством, звільнення провадиться за

пунктом 8 статті 36 КЗпП України.

19. У разі дострокового припинення контракту з незалежних від працівника причин, в тому числі розірвання контракту працівником — з причин невиконання чи неналежного виконання роботодавцем зобов’язань, передбачених цим контрактом або роботодавцем — з підстав, не передбачених чинним законодавством та цим контрактом, встановлюються відповідно додаткові гарантії та (або) компенсації моральної та матеріальної шкоди, заподіяної працівникові:






.

20. При достроковому розірванні контракту у разі невиконання або неналежного виконання сторонами зобов’язань, передбачених контрактом, він розривається з попередженням відповідної сторони за два тижні.

21. За два місяці до закінчення строку чинності контракту він може бути за згодою сторін продовжений або укладений на новий строк.

 

Термін дії та інші умови контракту

22. Строк дії контракту з____до____ Контракт набуває чинності з моменту його підписання сторонами або .

23. Сторони можуть передбачати у контракті випадки конфіденційності умов цього контракту або окремих його частин:




Конфіденційність контракту не поширюється на умови, врегульовані чинним законодавством, та щодо органів, які здійснюють контроль за їх додержанням.

24. Умови цього контракту можуть бути змінені тільки за згодою сторін у письмовій формі.

25. Цей контракт укладений у двох примірниках, які зберігаються у кожної із сторін і мають однакову юридичну силу.

Додатки до контракту:


(вказується перелік додатків, якщо вони є)


26. Інші умови, пов’язані зі специфікою праці:




 

Адреси сторін

27. Відомості про роботодавця:

Повна назва підприємства, установи, організації або прізвище, ім’я, по батькові громадянина-підприємця


Адреса


Розрахунковий рахунок № (№ свідоцтва про реєстрацію громадянина-підприємця) в



28. Відомості про працівника:

Домашня адреса:


Домашній телефон:


Службовий телефон:


Паспорт: серія № 


виданий «__ »_________ 19___  р.


(вказати орган, що видав паспорт)

Підстава для пільг по оподаткуванню та інших пільг


(вказати відомості про кількість дітей, утриманців, інші підстави)

 

 

РОБОТОДАВЕЦЬ

 


(посада, прізвище, ім’я, по батькові, підпис)

«__» ______19__  р.

 

М. П.

  ПРАЦІВНИК

 


(підпис, прізвище, по батькові, підпис)

«__» _____19__  р.

 

 

 

* Ця Типова форма не поширюється на керівників підприємств державної форми власності.

** Запис робиться відповідно до Класифікатора професій і посад, тарифно-кваліфікаційних довідників професій, кваліфікаційних довідників посад.