17.03.2008

Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 26 лютого 1999 р. № 271 та від 12 травня 1999 р. № 805

Постанова від 27.02.2008 р. № 122

Дотації сільгосптоваровиробникам:

Кабмін ужорсточив порядок виплати

 

Постанова Кабінету Міністрів України від 27.02.2008 р. № 122

«Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 26 лютого 1999 р. № 271 та від 12 травня 1999 р. № 805»

 

Постановою

, що коментується, Кабмін уносить зміни і доповнення до двох документів:

Порядку акумуляції та використання коштів, що нараховуються сільськогосподарськими товаровиробниками — платниками податку на додану вартість щодо операцій з продажу товарів (робіт, послуг) власного виробництва, включаючи продукцію (крім підакцизних товарів), виготовлену на давальницьких умовах з власної сільськогосподарської сировини, затвердженого КМУ від 26.02.99 р. № 271 (далі — Порядок № 271). Тут змінилася тільки дата дії окремих норм Порядку;

Порядку нарахування, виплат і використання коштів, спрямованих для виплати дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за поставлені ними переробним підприємствам молоко та м’ясо в живій вазі, затвердженого постановою КМУ від 12.05.99 р. № 805 (далі — Порядок № 805, кодифікований витяг із документа наведено в додатку «Документи» цього номера). Унесені до цього Порядку доповнення ужорсточили розрахунки переробних підприємств із сільгосптоваровиробниками за дотаціями за поставлені ними молоко та м’ясо в живій вазі.

Пов’язані всі ці зміни та доповнення з уже звичним для сільгоспвиробників та переробних підприємств продовженням дії

пп. 6.2.6, 11.21 і 11.29 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ). Нагадаємо, що відповідно до Закону № 107* дію цих пунктів було продовжено до 1 січня року, наступного за роком, в якому Верховна Рада України ратифікує протокол про приєднання України до Світової організації торгівлі.

* Закон України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 28.12.2007 р. № 107-VI.

Докладніше розглянемо зміни і доповнення, унесені до

Порядку № 805.

1.

Уточнено порядок виплати дотацій готівковими коштами особистим селянським господарствам. Так, у зміненому абзаці другому п. 5 зазначено, що для виплати дотацій готівкою переробне підприємство подає до територіального органу Держказначейства за місцем відкриття небюджетного рахунка платіжні доручення на перерахування необхідних сум коштів з небюджетного рахунка на поточний рахунок з подальшим отриманням їх готівкою до каси переробного підприємства.

2.

Двома новими абзацами (п’ятим і шостим) п. 5 Порядку № 805 визначено, що:

перераховані переробними підприємствами безпосередньо з поточних рахунків без зарахування на небюджетні рахунки суми коштів за рахунок сум ПДВ не буде визнано дотаційними виплатами;

— не перераховані на небюджетні

рахунки суми ПДВ, а також виплати коштів з небюджетних рахунків за призначенням з порушенням цього Порядку, вважаються такими, що використовуються не за цільовим призначенням і підлягають стягненню до держбюджету.

Звернемо увагу:

абзацом першим п. 11.21 Закону про ПДВ установлено, що сума ПДВ переробними підприємствами в повному обсязі спрямовується виключно для виплати дотацій без жодних обмежень. Але, як бачимо, Кабмін не вилучив існуючі обмеження, а навпаки, розширив перелік випадків, коли з переробних підприємств можуть стягувати до бюджету суми ПДВ.

3. Кошти

визнаються такими, що використовуються не за цільовим призначенням та підлягають стягненню до бюджету у випадках:

неперерахування на спецрахунки сільгосптоваровиробників суми дотації у строки, установлені законодавством для сплати ПДВ до бюджету (абзац третій п. 7 Порядку № 805);

ненадання податковим органам підтвердження перерахування на небюджетний рахунок суми ПДВ, визначеної переробним підприємством за спецдекларацією (останнє (четверте) речення абзацу другого п. 6 Порядку № 805).

Постанова

, що коментується, набула чинності 27 лютого 2008 року.