17.03.2008

Якщо не було передоплати, то ВД та ПЗ з ПДВ виникають на дату підписання акта обома сторонами договору

Відповідь на запитання

Роз’яснює ДПІ у Дніпровському районі м. Києва

 

Якщо не було передоплати, то ВД та ПЗ з ПДВ виникають на дату підписання акта обома сторонами договору

 

Наше підприємство надало консультаційні послуги іншому підприємству, акт виконаних робіт яким підписано через місяць після підписання нашим підприємством. Коли у нас виникає валовий дохід та податкові зобов’язання з ПДВ?

 

1. Податок на прибуток.

Відповідно до п.п. 11.3.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР датою збільшення валового доходу вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

— або дата зарахування коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податку як оплата товарів (робіт, послуг), що підлягають продажу, а у разі продажу товарів (робіт, послуг) за готівкові грошові кошти — дата їх оприбуткування в касі платника податку, а за відсутності такої — дата інкасації готівкових коштів у банківській установі, що обслуговує платника податку;

— або дата відвантаження товарів, а для робіт (послуг) — дата фактичного надання результатів робіт (послуг) платником податку.

Тобто у розглядуваній ситуації

валовий дохід у підприємства виникає на дату підписання акта обома сторонами договору.

2. ПДВ.

Згідно з п.п. 7.3.1 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР датою виникнення податкових зобов’язань з поставки товарів (робіт, послуг) вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

— або дата зарахування коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податку як оплата товарів (робіт, послуг), що підлягають поставці, а у разі поставки товарів (робіт, послуг) за готівкові грошові кошти — дата їх оприбуткування в касі платника податку, а за відсутності такої — дата інкасації готівкових коштів у банківській установі, що обслуговує платника податку;

— або дата відвантаження товарів, а для робіт (послуг) — дата оформлення документа, що засвідчує факт виконання робіт (послуг) платником податку.

Отже,

якщо дата оформлення акта — перша подія (передоплати не було), то податкові зобов’язання з ПДВ підприємство повинно нараховувати на дату підписання акта обома сторонами договору.

 

Наталія КИРПА,

начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян