17.03.2008

Якщо генпідрядник не є платником ПДВ, то вартість придбаних матеріалів він відображає в акті за ф. № КБ-2в з урахуванням сум вхідного ПДВ

Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

 

Якщо генпідрядник не є платником ПДВ, то вартість придбаних матеріалів він відображає в акті
 за ф. № КБ-2в з урахуванням сум вхідного ПДВ

 

Приватне підприємство займається будівельною діяльністю, пройшло держреєстрацію в березні 2007 року. Платником ПДВ наше підприємство не реєструвалося у зв’язку з неперевищенням 300-тисячного порога. Придбані матеріали для виконання робіт в акті за формою № КБ-2в відображалися з ПДВ. Чи правильно це?

Як скласти акт за формою № КБ-2в для пред’явлення замовнику, якщо генпідрядник є неплатником ПДВ, а субпідрядник, залучений для виконання робіт — платником ПДВ?

(м. Червоноград Львівської обл.)

 

Форма Акта приймання виконаних підрядних робіт (ф. № КБ-2в), затверджена

спільним наказом Держкомстату і Держкомбуду від 21.06.2002 р. № 237/5, широко застосовується в будівельній діяльності. У цьому ж нормативному документі наведено й пояснення щодо заповнення цього акта.

Акт за ф. № КБ-2в складається для визначення вартості виконаних обсягів підрядних робіт і

проведення розрахунків за виконані підрядні роботи з будівництва на підставі журналу обліку виконаних робіт (ф. № КБ-6) у двох примірниках і подається субпідрядником генпідряднику, генпідрядником — замовнику (забудовнику).

Вартісні показники форми відображаються на рівні цін, визначених у

договірній ціні, складеній у поточних цінах, підтверджених підрядником та погоджених із замовником, якщо інше не передбачено контрактом (договором) на виконання робіт.

Отже, в акті за ф. № КБ-2в відображається договірна вартість виконаних підрядних робіт, тобто виведена в акті сума є сумою до сплати. У зв’язку з цим витрати на придбання матеріалів для виконання будівельно-монтажних робіт відображаються в акті за тією вартістю, виходячи з якої визначалася ціна в договорі. Тут можливі як мінімум два варіанти:

— в акті ф. № КБ-2в зазначаються фактично понесені підрядником витрати за цінами їх придбання. Далі підрядник, виходячи із загальної суми витрат і норми прибутку, закладеної в договорі, розраховує в акті КБ-2в свій прибуток і цим визначає суму до сплати. При цьому варіанті, оскільки підрядник не є платником ПДВ, витрати на придбання матеріалів відображаються ним в акті ф. № КБ-2в

з урахуванням сум вхідного ПДВ. Це випливає з правил формування витрат підприємства в бухгалтерському обліку (п. 16 П(С)БО 18 «Будівельні контракти» і п. 9 П(С)БО 9 «Запаси»). Так, згідно з п. 9 П(С)БО 9 «Запаси» сума непрямих податків, що не відшкодовується підприємству, включається до первісної вартості (собівартості) запасів;

— в акті ф. № КБ-2в вартість матеріалів зазначається виходячи з договірних цін, на підставі яких формувалися кошторис і ціна контракту. У цьому випадку фактична ціна придбання матеріалів не відображається в акті ф. № КБ-2в, а вартість матеріалів наводиться в ньому за договірною ціною, закладеною в кошторисі. Якщо генпідрядник, який складав кошторис, не був зареєстрований платником ПДВ, то і вартість придбання матеріалів закладалася ним до кошторису з урахуванням сум вхідного ПДВ. Відповідно в акті за ф. № КБ-2в вартість витрачених на будівельно-монтажні роботи матеріалів відображається за договірною ціною, що включає суму ПДВ.

Судячи зі змісту поставленого запитання, підрядник при визначенні вартості виконаних підрядних робіт застосовує перший варіант, тобто в акті ф. № КБ-2в вартість витрачених будматеріалів відображається за фактичною ціною придбання з урахуванням сум вхідного ПДВ.

Тепер стосовно заповнення ф. № КБ-2в генпідрядником — неплатником ПДВ при залученні до виконання робіт субпідрядників — платників ПДВ. Субпідрядник, будучи платником ПДВ, заповнює ф. № КБ-2в у звичайному порядку, виділяючи в розділі X «Податок на додану вартість» суму нарахованих ним податкових зобов’язань з ПДВ на вартість виконаних робіт.

Ситуація з відображенням генпідрядником в акті ф. № КБ-2в вартості отриманих робіт від субпідрядника аналогічна відображенню вартості придбаних з ПДВ матеріалів. Оскільки генпідрядник не є платником ПДВ, то в акті ф. № КБ-2в, який він виставляє замовнику, вартість робіт, виконаних субпідрядником, він відображає з урахуванням суми вхідного ПДВ в розділі І «Усього прямих витрат». При цьому в розділі X «Податок на додану вартість» генпідрядник проставляє нулі (або прокреслення), оскільки в нього податкові зобов’язання з ПДВ не виникають.

 

Жанна СЕМЕНЧЕНКО