24.03.2008

Про введення марок акцизного збору нового зразка для алкогольних напоїв

Постанова від 12.03.2008 р. № 179

Нові акцизні марки

для алкогольних напоїв запроваджуються з 1 липня 2008 року

 

Постанова Кабінету Міністрів України від 12.03.2008 р. № 179

«Про введення марок акцизного збору нового зразка для алкогольних напоїв»

 

Нагадаємо, що

Законом про держбюджет-2008* передбачено введення акцизних марок нового зразка для алкогольних напоїв. Постановою, що коментується, якраз і визначено терміни введення марок нового зразка та порядок їх запровадження. Нові марки вводяться з 1 липня 2008 року залежно від суми акцизного збору, сплаченого за одиницю продукції, що маркується.

* Закон України від 28.12.2007 р. № 107-VI, див. статтю «Держбюджет-2008: огляд змін» // «БТ», 2008, № 2, с. 14 (витяг із Закону з цього питання див. на с. 21).

Старі акцизні марки можуть застосовуватися у виробництві алкогольних напоїв до 1 серпня 2008 року. А алкогольні напої зі старими марками можуть перебувати в обігу до їх повної реалізації в межах терміну придатності.

Імпорт (увезення, пересилання) алкогольних напоїв з акцизними марками старого зразка дозволяється в разі, коли такі марки придбано до 1 липня 2008 року. Алкогольні напої з такими марками також можуть перебувати в обігу до повної їх реалізації в межах терміну придатності.

Звертаємо увагу, що виробники та імпортери алкогольних напоїв можуть не використані вчасно акцизні марки

безкоштовно обміняти на марки нового зразка до 1 вересня 2008 року.

Постановою

, що коментується, зміни внесено і до Положення про виробництво, зберігання, продаж марок акцизного збору з голографічними захисними елементами та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів, затвердженого постановою КМУ від 23.04.2003 р. № 567.

Підприємства — виробників та імпортерів алкогольної продукції зобов’язали подавати звіт про використання марок, придбаних у попередньому місяці. Такий звіт потрібно буде подавати для отримання акцизних марок у поточному місяці разом із заявкою-розрахунком на придбання марок.

Кабмін також уточнив, які товари вважаються немаркованими (тобто не можуть перебувати в торговельному обороті):

— алкогольні напої та тютюнові вироби, марковані з порушенням вимог

Положення та/або марками, що не видавалися безпосередньо виробнику (імпортеру) такої продукції;

— алкогольні напої з марками акцизного збору старого зразка, що не відповідають виду продукції та місткості тари;

— алкогольні напої з новими акцизними марками, на яких суми акцизного збору, сплаченого за одиницю маркованої продукції, не відповідають сумі, визначеній з урахуванням діючих ставок акцизного збору, міцності продукції та місткості тари.

На закінчення зауважимо, що тепер марки на алкогольні напої та тютюнові вироби імпортного виробництва матимуть фіолетовий колір, вітчизняного — зелений.