24.03.2008

У декларації за 2007 рік громадяни ще не можуть декларувати податковий кредит щодо витрат на лікування

Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

У декларації за 2007 рік громадяни ще не можуть декларувати податковий кредит щодо витрат на лікування

 

Фізичною особою (громадянином України) у 2007 році було внесено до каси установи охорони здоров’я оплату за операцію неповнолітньої дочки. Чи можна такі витрати включити до податкового кредиту в декларації про доходи за 2007 рік? Якщо можна, то в якій сумі?

(м. Харків)

 

Згідно з

п.п. 5.3.4 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон про податок з доходів) до податкового кредиту включається сума власних коштів платника податків, сплачених на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника податків або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, у тому числі для придбання ліків, донорських компонентів, протезно-ортопедичних пристосувань у розмірах, що не покриваються виплатами з фонду загальнообов’язкового медичного страхування.

Як бачимо,

Закон про податок з доходів дозволяє включити до податкового кредиту витрати на оплату лікування як самого платника, так і членів його сім’ї першого ступеня споріднення, однак ця норма почне діяти лише з початку податкового року, наступного за роком, в якому набуде чинності закон про загальнообов’язкове медичне страхування (п.п. 22.1.2 Закону про податок з доходів). На сьогодні цей закон не набув чинності, що свідчить про те, що витрати на лікування не можна включити до податкового кредиту ні в декларації про доходи за 2007 рік, ні в декларації про доходи за 2008 рік.

 

Шановні читачі, у консультації «Витрати фізичної особи на оплату операції за медичними показаннями включаються до податкового кредиту», опублікованій у «БТ», 2008, № 7, с.31, допущено неточність: такі витрати, у принципі, потрапляють до податкового кредиту на зазначених у консультації підставах, однак відобразити ці витрати в декларації про доходи за 2007 рік не можна внаслідок дії п.п. 22.1.2 Закону про податок з доходів.

Ганна ВИНОГРАДОВА