31.03.2008

Про внесення змін до податкової звітності з податку на додану вартість

Наказ від 17.03.2008 р. № 159

Увага! Нова форма декларації з ПДВ

ДПАУ внесла зміни до форми декларації та Порядку її заповнення

 

Наказ Державної податкової адміністрації України від 17.03.2008 р. № 159

«Про внесення змін до податкової звітності з податку на додану вартість»

 

Наказом

, що коментується, ДПАУ внесла зміни:

1) до форми податкової декларації з ПДВ

, затвердженої наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166, і до форми податкової декларації з ПДВ (скороченої), затвердженої наказом ДПАУ від 23.10.98 р. № 499;

2)

до Порядку заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166 (далі — Порядок № 166).

У результаті внесених змін платники ПДВ, починаючи зі звітного періоду

за березень 2008 року (або за І квартал 2008 року — для квартальних платників ПДВ), одночасно з оновленою декларацією з ПДВ (у ній з’явився новий ряд. 23.5) зобов’язані подавати додатки за новими формами:

 

Нові додатки

Старі додатки

1

2

Додатки до декларації з ПДВ

Додаток 1

«Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість»

Додаток 1

«Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість»

Додаток 2

«Довідка щодо залишку суми від’ємного значення попередніх податкових періодів, що залишається непогашеним після бюджетного відшкодування, отриманого у звітному податковому періоді, та підлягає включенню до складу податкового кредиту наступного податкового періоду»

Додаток 2

«Розрахунок суми, що підлягає сплаті (перерахуванню) до бюджету»

Додаток 3

«Розрахунок суми бюджетного відшкодування»

Додаток 3

«Розрахунок суми бюджетного відшкодування»

Додаток 4

«Заява про повернення суми бюджетного відшкодування»

Додаток 4

«Заява про повернення суми бюджетного відшкодування»

Додаток 5

«Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів»

Додатки до декларації з ПДВ (скороченої*)

Додаток 1

«Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість»

Додаток «

Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість (скороченої)»**

Додаток 2

«Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів»

* Нагадаємо, що

скорочену декларацію подають платники, які на підставі пп. 11.21 і 11.29 Закону про ПДВ повністю залишають суми ПДВ у своєму розпорядженні та використовують їх за цільовим призначенням (на придбання матеріально-технічних ресурсів виробничого призначення). Ідеться про сільськогосподарських товаровиробників та переробні сільгосппідприємства.

** Останнім часом ДПАУ наполягала на поданні Розрахунку за новою формою, затвердженою наказом від 20.08.2007 р. № 498 та призначеною для загальної (повної) декларації (лист від 30.11.2007 р. № 119321/6/16-1116).

 

Докладніше зупинимося на нових додатках до декларації за загальною (повною) формою.

Додатки 1 та 4 до декларації з ПДВ не змінилися. Тому можна сміливо користуватися старими бланками. А от додатки 2 і 3 до декларації з ПДВ зазнали змін. Ці додатки платники ПДВ мають заповнювати і подавати, якщо в декларації з ПДВ заповнено ряд. 24.

Так, у

додатку 2 тепер розшифровуються за звітними періодами залишок від’ємного значення попереднього податкового періоду (ряд. 24 декларації з ПДВ) та його частина, фактично сплачена платником ПДВ у попередніх податкових періодах. При цьому сума податку, фактично сплачена в попередніх податкових періодах, визначається із сум, які були включені до складу податкового кредиту наступного податкового періоду та не брали участі в розрахунках бюджетного відшкодування протягом попередніх податкових періодів або не погашали податкові зобов’язання наступних звітних періодів (нова редакція п.п. 5.12.2 Порядку № 166). Зведені дані стосовно частини від’ємного значення, фактично сплаченої платником ПДВ (гр. 4 додатка 2), переносяться до ряд. 2 додатка 3, котрий, як і раніше, подається лише платниками ПДВ, які мають право на бюджетне відшкодування ПДВ згідно з п.п. 7.7.2 Закону про ПДВ.

Таким чином,

додаток 3 «Розрахунок суми бюджетного відшкодування» нарешті набув тієї форми, що відповідає вимогам п.п. 7.7.2 Закону про ПДВ*. Також нагадаємо, що додаток 3 і ряд. 25 декларації з ПДВ (за наявності права на бюджетне відшкодування) слід заповнювати обов’язково. Перенесення даних із ряд. 24 до ряд. 26 декларації з необґрунтованим проставлянням прокреслення в ряд. 25 ДПАУ розцінює не як добровільну відмову від бюджетного відшкодування, а як помилкове заповнення декларації з ПДВ (лист ДПАУ від 19.09.2007 р. № 18727/7/16-1517**).

* Зауважимо, що і до внесення змін у додаток 3 сміливі платники податків відстоювали своє право на відшкодування незалежно від того, в якому з періодів (попередньому чи попередніх) податок фактично було включено до податкового кредиту і сплачено постачальнику.

** Див. коментар «Бюджетне відшкодування з ПДВ: як його слід відображати в декларації з ПДВ — запізнілий погляд ДПАУ на актуальну проблему»// «БТ», 2007, № 42, с. 5.

Також

з’явився новий додаток 5. У ньому слід розшифрувати:

— податкові зобов’язання (

ряд. 1 декларації з ПДВ);

— податковий кредит (

ряд. 10.1 декларації з ПДВ);

— операції, що не дають права на податковий кредит (

ряд. 10.2 і ряд. 14 декларації з ПДВ).

Розшифровка має подаватися в розрізі контрагентів. Безумовно, надання такої інформації багато в чому додасть клопоту бухгалтеру. До речі, на це вказував і Комітет ВРУ з питань податкової та митної політики у своєму

листі від 11.03.2008 р. від 04-27/281. Він пропонував таку розшифровку подавати тільки стосовно тих контрагентів, щодо яких загальний обсяг оподатковуваних операцій перевищує 30 тис. грн., але, як бачимо, ДПАУ не дослухалася до раціональної пропозиції Комітету***. Форма додатка 5 потребує подавати розшифровку податкових зобов’язань і податкового кредиту щодо всіх контрагентів.

*** ДПАУ свої заперечення з приводу пропозицій Комітету виклала в листі від 12.03.2008 р. № 80/2/16-1110.

Звернемо увагу, що в

додаток 5 не варто переносити всі підряд рядки з Реєстру отриманих та виданих податкових накладних. Необхідно вибрати операції в розрізі контрагентів (покупців та постачальників).

Зауважимо, що податкові інспектори на місцях і раніше часто

вимагали подавати разом з декларацією з ПДВ дані з Реєстру, однак тоді це було незаконним (згідно зі старою редакцією п. 4.2 Порядку № 166 Реєстр міг подаватися тільки за власним бажанням платника податків). Затвердивши нову форму додатка 5, ДПАУ вирішила узаконити подібні вимоги та отримати додаткову інформацію, яку, мабуть, використовуватиме при зустрічних перевірках.

І ще один момент. У разі подання уточнюючих розрахунків, в яких провадиться коригування податкових зобов’язань та/або податкового кредиту, також слід подавати зазначені вище розшифровки на суму уточнення (нова редакція

п. 4.2 Порядку № 166). Зверніть увагу: не зрозуміло, про які періоди, що виправляються, ідеться. Здається, ця норма стосується і періодів до набрання чинності наказом, що коментується. Більше того, виправляючи помилку старих періодів, доведеться подавати й інші додатки за новою формою.

Наказ

, що коментується, набув чинності 30 березня 2008 року.

Нову форму декларації з ПДВ і

додатки 2, 3, 5 вкладено в сьогоднішній номер газети. У наступному номері ви знайдете нову форму декларації з ПДВ (скорочену) і додатки 1 і 2 до неї.