03.03.2008

Про збір за забруднення навколишнього природного середовища

Лист від 18.02.2008 р. № 3004/7/15-0817

Екозбір за структурні підрозділи

підприємства сплачують за місцем своєї податкової реєстрації

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 18.02.2008 р. № 3004/7/15-0817

«Про збір за забруднення навколишнього природного середовища»

 

Лист

, що коментується, є відповіддю на запитання, де підприємству необхідно звітувати і сплачувати збір за забруднення навколишнього природного середовища за джерела забруднення, що перебувають на балансі філії такого підприємства, але розміщені на території іншої територіальної громади.

Проблема полягає в тім, що в

п. 9.2 Порядку обліку платників податків, зборів (обов’язкових платежів), затвердженого наказом ДПАУ від 19.02.98 р. № 80, визначено, що платник податків зараховується органами державної податкової служби до категорії платників окремих податків, зокрема, за місцезнаходженням джерел забруднення навколишнього природного середовища. У листі, що коментується, ДПАУ зазначає, що ця норма стосується виключно питання обліку в податкових органах платників податків, які є самостійними об’єднаннями, філіями, відділеннями та іншими відокремленими підрозділами*.

* Про відмінність структурних підрозділів від відокремлених ми писали у статті «Створення підрозділу: визначаємо статус і реєструємо» // «БТ», 2008, № 8, с. 27.

У листі ДПАУ доходить висновку, що

філії підприємства, до складу яких входять безбалансові структурні підрозділи, які не мають банківських рахунків та розташовані на території іншої територіальної громади, мають звітувати і сплачувати збір за забруднення навколишнього природного середовища за всі такі відокремлені підрозділи за місцем своєї податкової реєстрації . Це також стосується будь-яких підприємств, що мають структурні підрозділи. Наприклад, якщо цех підприємства розташований в іншому місті та є структурним підрозділом, що не має окремого балансу, то збір за здійснені цим цехом викиди і розміщені відходи має сплачуватися підприємством за місцем його податкової реєстрації.

Слід зауважити, що для доведення своєї позиції ДПАУ в

листі, що коментується, вибрала досить складний шлях, і їй довелося посилатися на декілька нормативно-правових актів. Аналогічного висновку можна дійти, звернувшись тільки до пп. 2.2 і 7.2 Інструкції про порядок обчислення і сплати збору за забруднення навколишнього природного середовища, затвердженої наказом Мінекобезпеки і ДПАУ від 19.07.99 р. № 162/379 (див. «Як звітувати і сплачувати екозбір за підрозділи»).

 

Як звітувати і сплачувати екозбір за підрозділи

Витяг з Інструкції № 162

«2.2. Якщо до складу підприємств (установ, організацій) — платників збору входять філії, відділення та інші відокремлені підрозділи (далі — філії), які

не мають банківських рахунків, не ведуть окремого бухгалтерського обліку своєї діяльності, не складають окремого балансу, то збір за здійснені цими філіями викиди, скиди і розміщені відходи сплачується цими підприємствами (установами, організаціями).

<…>

7.2. Підприємства (установи, організації), які сплачують збір за включені до їх складу філії, визначені в пункті

2.2 Інструкції, подають податкові розрахунки збору за здійснені такими філіями викиди, скиди і розміщені відходи за своїм місцем податкової реєстрації (місцем перебування на податковому обліку в органах державної податкової служби)».