03.03.2008

Заповнюємо суворі форми щодо обліку бланків касових ордерів

Стаття

ЗАПОВНЮЄМО СУВОРІ ФОРМИ

щодо обліку бланків касових ордерів

 

До редакції надійшло кілька запитань, пов’язаних з веденням форм з обліку бланків суворої звітності, зокрема касових ордерів. Як підприємству вести прибутково-видаткову книгу з обліку бланків суворої звітності (ф. № СЗ-2), якщо за місяць використовується не більше десяти бланків касових ордерів? Чи можна в ній кількість бланків зазначати поштучно? Чи потрібно відображати списання бланків ордерів у ф. № СЗ-2 або це слід робити в іншій формі? На цих запитаннях ми сьогодні й зупинимося.

Олег ЧЕФРАНОВ, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

В яких формах обліковувати суворі бланки

Ми вже зупинялися на питаннях оформлення касових операцій за допомогою суворих ПКО та ВКО

(«БТ», 2008, № 3, с. 10). Але, як показує практика, із цього приводу виникають нові запитання. Чимала кількість з них пов’язана з порядком заповнення ф. № СЗ-2.

Спочатку зупинимося на принципах ведення

прибутково-видаткової книги з обліку бланків суворої звітності (ф. № СЗ-2). Її передбачено для обліку руху бланків суворої звітності на складі. Книгу має бути пронумеровано, прошнуровано і скріплено сургучною печаткою та підписами керівника підприємства і головного бухгалтера.

Звертаємо увагу, що в одній

книзі ф. № СЗ-2 підприємство може вести облік декількох видів суворих бланків (ПКО, ВКО, чекові книжки, поштові марки тощо). Для кожного окремого бланка у книзі виділяється одна або кілька сторінок, що передбачено наказом Мінстату «Про затвердження типових форм первинного обліку бланків суворої звітності» від 11.03.96 р. № 67 (далі — наказ № 67). Тому заводити книги ф. № СЗ-2 окремо для ПКО та ВКО не потрібно. А якщо ви вже застосовуєте таку книгу для обліку інших суворих бланків, то можна відступити пару сторінок і почати обліковувати суворі ордери.

Дані про надходження суворих ордерів уносяться до

ф. № СЗ-2 на підставі виписаної постачальником прибутково-видаткової накладної ф. № СЗ-1. Звертаємо увагу, що за допомогою ф. № СЗ-1 слід оформляти і переміщення бланків ордерів усередині підприємства (внутрішнє переміщення): передачу зі складу касирам, повернення незатребуваних бланків на склад. Таке переміщення, оформлене ф. № СЗ-1, слід відобразити у ф. № СЗ-2.

Книга

ф. № СЗ-2 має перебувати на складі у комірника та відображати рух бланків виключно по складу (наказ № 67). Використання бланків та списання використаних бланків уже відображатиметься в бухгалтерії (за місцем фактичного використання бланків).

Тепер розберемося, в яких одиницях обліковувати бланки ордерів у

ф. № СЗ-2. Розробники форми передбачили як таку одиницю обліку «книжку». Одноаркушні суворі бланки пакуються у книжку (по 50 шт., 25 шт.). І продаються такі бланки не поштучно, а книжками. Тому при отриманні підприємству доцільно перевести отримані ордери з одиниці обліку «книжки» в одиницю обліку «бланки». При цьому в шапці таблиці можна закреслити слово «книжок» і замість нього вписати слово «бланків».

Що ж стосується списання використаних бланків касових ордерів, то, на наш погляд, відображати таку інформацію у

книзі ф. № СЗ-2 не потрібно. Справа в тому, що зі складу бланки видаються матеріально відповідальним особам, які мають обліковувати їх використання у Картці-довідці щодо виданих та використаних бланків суворої звітності (ф. № СЗ-5). Аналітичний облік бланків у розрізі місць зберігання, матеріально відповідальних осіб доцільно вести безпосередньо на субрахунку 209 (п. 5.3 Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку запасів, затверджених наказом Мінфіну від 10.01.2007 р. № 2).

Ситуація

Підприємство ТОВ «Україна» в січні придбало у ТОВ «Папір» 1 книжку ПКО (50 шт.) та 1 книжку ВКО (50 шт.), які відразу ж було передано касиру Єжовій А. В. У січні було витрачено 5 шт. ПКО і 17 шт. ВКО. Припустимо, що облік бланків у книзі ф. № СЗ-2 ведеться поштучно.

Придбаваючи бланки ордерів, підприємство отримало від ТОВ «Папір»

накладну ф. № СЗ-1, на підставі якої бланки прибуткуються на склад. Передачу бланків касиру для використання також слід оформити накладною ф. № СЗ-1 (приклад заповнення наведено на рис. 1). Така накладна виписується комірником та є підставою для внесення запису до книги ф. № СЗ-2. Цікаво, що накладна ф. № СЗ-1 має використовуватися для оприбуткування та списання бланків суворого обліку саме на складі (наказ № 67). У зв’язку з цим можна стверджувати, що наступну передачу бланків ордерів, наприклад між касами підприємства, може бути оформлено звичайною накладною на внутрішнє переміщення.

 

Рис. 1

 

Зауважимо: на наш погляд, у

ф. № СЗ-1 має бути заповнено колонки як стороною, що передає, так і стороною, що приймає. Адже в разі недоотримання бланків приймаюча сторона до своєї частини форми має вносити фактичні дані.

Використані бланки списуються за

актом ф. № СЗ-3 (зразок заповнення див. у «БТ», 2008, № 3, с. 16). Періодичність списання бланків ордерів законодавчо не встановлено. Тому підприємство може вибрати її самостійно — наприкінці кожного місяця або наприкінці кожного кварталу. У будь-якому випадку встановлену періодичність списання бланків ордерів потрібно закріпити в наказі про організацію бухгалтерського обліку на підприємстві.

Надалі касир у

ф. № СЗ-5 має внести інформацію про отримання бланків суворих ордерів (на підставі ф. № СЗ-1) і про їх списання (на підставі ф. № СЗ-3).

Таким чином,

ф. № СЗ-5 заповнюється тільки при складанні первинних документів про отримання та списання касових ордерів, а також про виявлення їх надлишків або нестачі під час інвентаризації (приклад заповнення ф. № СЗ-5 щодо прибуткових касових ордерів наведено на рис. 2). Припустимо, що в нашій ситуації у матеріально відповідальної особи ще немає суворих ордерів, тобто початкові залишки ордерів дорівнюють нулю.

На субрахунку 209 в аналітиці розглянуті операції відображаються такими проводками:

 

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

дебет

кредит

1

2

3

4

Оприбутковано на склад, отримано від постачальника бланки ПКО (1 блок — 50 шт.)

209/ПКО/склад/Шпак І. М.

631

15,00

Оприбутковано на склад, отримано від постачальника бланки ВКО (1 блок — 50 шт.)

209/ВКО/склад/Шпак І. М.

631

15,00

Бланки ПКО передано зі складу касиру Єжовій А. В.

209/ПКО/каса/Єжова А. В.

209/ПКО/склад/Шпак І. М.

15,00

Бланки ВКО передано зі складу касиру Єжовій А. В.

209/ВКО/каса/ Єжова А. В.

209/ПКО/склад/Шпак І. М.

15,00

Списано ПКО, витрачені в січні (5 шт. х 0,30 грн.)

92 (809)

209/ПКО/каса/Єжова А. В.

1,50

Списано ВКО, витрачені в січні (17 шт. х 0,30 грн.)

92 (809)

209/ВКО/каса/Єжова А. В.

5,10

 

Рис. 2

 

Тепер заповнимо

книгу ф. № СЗ-2 за січень (приклад заповнення наведено на рис. 3, с. 41).

 

Рис. 3

 

А якщо підприємство невелике і власного складу не має, а функції касира здійснює єдиний бухгалтер? Невже потрібно дотримуватись усього описаного вище ланцюжка!?

Насправді докладного порядку ведення типових форм щодо відображення операцій із бланками суворого обліку немає. Тому в кожному конкретному випадку можна пофантазувати і спробувати щось спростити. У будь-якому випадку тут є над чим подумати.