12.05.2008

Калейдоскоп документів. Підписано Генеральну угоду між урядом, роботодавцями та профспілками

Калейдоскоп документів

Підписано Генеральну угоду між урядом, роботодавцями та профспілками

 

Між Кабміном, всеукраїнськими об’єднаннями організацій роботодавців та підприємців і всеукраїнськими профспілками та профоб’єднаннями на 2008 — 2009 рр. підписано

Генеральну угоду.

Положення

Генугоди діють безпосередньо на всіх підприємствах, в установах і організаціях незалежно від форми власності та є обов’язковими для застосування під час укладення колективних договорів як мінімальні гарантії.

Варте уваги, що цією

Угодою планується прирівняти в Законі про держбюджет на наступний рік (з 1 січня 2009 року) мінзарплату до прожиткового мінімуму для працездатної особи. А до цього мінімальну тарифну ставку робітників І розряду у виробничій сфері (за винятком бюджетних установ) установлено в розмірі 120 % мінзарплати (як і в попередній Генугоді). З цього питання див. також статтю «Генеральна угода: що потрібно знати про неї роботодавцю та працівнику» на с. 36 цього номера.

Угода

набула чинності з дня її підписання — з 15 квітня 2008 року і діє до укладення нової чи перегляду цієї Генугоди.

(Генеральна угода між Кабінетом Міністрів України, всеукраїнськими об’єднаннями організацій роботодавців та підприємців і всеукраїнськими профспілками та профоб’єднаннями на 2008 — 2009 роки від 15.04.2008 р.)