19.05.2008

Послуги з підвищення кваліфікації, чи є ПДВ?

Відповідь на запитання

Роз’яснює ДПІ у Дніпровському районі м. Києва

 

Послуги з підвищення кваліфікації, чи є ПДВ?

 

Чи поширюються пільги зі сплати ПДВ на операції з надання послуг з підвищення кваліфікації вищими навчальними закладами?

 

Згідно з

п.п. 5.1.3 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР звільняються від обкладання ПДВ операції з поставки послуг з виховання та освіти дітей дитячими музичними та художніми школами, школами мистецтв, будинками культури; послуг з дошкільного виховання, початкової, середньої, професійно-технічної та вищої освіти закладами, які мають спеціальний дозвіл (ліцензію) на поставку таких послуг, незалежно від організаційно-правового статусу та форми власності, згідно з переліком таких послуг, визначеним Кабінетом Міністрів України.

Наголосимо, що перелік освітніх послуг, що підлягають ліцензуванню, визначено

п. 2 Порядку ліцензування діяльності з надання освітніх послуг, затвердженого постановою КМУ від 08.08.2007 р. № 1019. Зокрема, послуга з підвищення кваліфікації надається у сфері професійно-технічної та вищої освіти.

Згідно з

п. 4 та п. 5 Переліку послуг з виховання та навчання, операції з надання яких звільняються від обкладання ПДВ, затвердженого постановою від 08.06.2005 р. № 435 до послуг з виховання та навчання, операції з надання яких звільняються від обкладання ПДВ, включено послуги з усіх видів освітньої діяльності, які надаються професійно-технічними та вищими навчальними закладами (у тому числі для здобуття іншої вищої та післядипломної освіти).

Отже,

ураховуючи зазначене, операції з надання послуг з підвищення кваліфікації фахівців (які є одним з видів освітньої діяльності) вищими навчальними закладами, які мають спеціальний дозвіл (ліцензію), звільняються від обкладення ПДВ.

 

Наталія КИРПА,
 начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян