26.05.2008

Калейдоскоп документів. Адаптуємося до СОТ через інтелектуальну власність

Калейдоскоп документів від 10.04.2008 р. № 254-VI

Адаптуємося до СОТ через інтелектуальну власність

 

З метою узгодженості внутрішнього законодавства України з вимогами СОТ, а саме з положеннями

Угоди щодо торговельних аспектів прав інтелектуальної власності (ТРІПС) від 15.04.94 р. стосовно захисту географічних назв та прав власників товарних знаків, унесено зміни до таких законів України:

1)

«Про охорону прав на знаки для товарів та послуг» від 15.12.93 р. № 3689-XII у частині порушення прав власника свідоцтва на знак для товарів та послуг (далі — свідоцтва).

Так, з

16 травня 2008 року (після вступу України до СОТ) порушенням прав власника свідоцтва також вважатиметься використання без його згоди в доменних іменах знаків та позначень, передбачених зазначеним Законом. Крім того, тепер знак може бути визнано «добре відомим» незалежно від реєстрації його в Україні;

2)

«Про охорону прав на зазначення походження товарів» від 16.06.99 р. № 752-XIV.

Тут зміни насамперед стосуються власне визначення поняття «географічне зазначення походження (ГЗП) товару», під яким тепер слід розуміти

будь-яке словесне чи образотворче (графічне) позначення, що прямо чи опосередковано вказує на географічне походження товару (раніше ГЗП товару визначалося як назва географічного місця, що використовується для позначення товару, що походить з цього місця).

Тепер може бути відмовлено в правовій охороні товару (послуги), який через його подібність можна переплутати зі знаками на товари та послуги, права на які визнано в Україні. При цьому змінами дозволяється надавати правову охорону на знак для товарів та послуг, що складається тільки із зазначення місця походження або містить у собі заявлене зазначення як елемент.

Закон

набув чинності 16 травня 2008 року.

(Закон України від 10.04.2008 р. № 254-VI)