26.05.2008

Коли починати нараховувати амортизацію в податковому обліку

Відповідь на запитання

Роз’яснює ДПІ в Дарницькому районі міста Києва

 

Коли починати нараховувати амортизацію в податковому обліку

 

Новостворене підприємство придбало основні фонди. Яким чином та з якого періоду слід починати їх амортизувати в податковому обліку?

 

Відповідно до

п. п 8.2.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон) під терміном «основні фонди» слід розуміти матеріальні цінності, що призначаються платником податку для використання в господарській діяльності платника податку протягом періоду, який перевищує 365 календарних днів з дати введення в експлуатацію таких матеріальних цінностей, та вартість яких перевищує 1000 гривень і поступово зменшується у зв’язку з фізичним або моральним зносом.

При цьому відповідно до

п.п. 8.3.5 Закону облік балансової вартості основних фондів, які підпадають під визначення груп 2, 3 і 4, ведеться за сукупною балансовою вартістю відповідної групи основних фондів незалежно від часу введення в експлуатацію таких основних фондів. Відповідно окремий облік балансової вартості індивідуальної матеріальної цінності, що входить до складу основних фондів груп 2, 3 або 4, з метою оподаткування не ведеться.

Отже, для основних фондів 1 групи нарахування амортизації здійснюється з наступного кварталу після введення їх в експлуатацію, а для основних фондів груп 2, 3 та 4 — з кварталу, наступного за кварталом оприбуткування матеріальних цінностей, що входять до складу цих груп незалежно від фактичного здійснення розрахунків за такі основні фонди

.

 

Ольга КРАВЧЕНКО, головний податковий інспектор