03.11.2008

Калейдоскоп документів. Торгівля іноземною валютою: є зміни

Калейдоскоп документів від 28.07.2008 р. № 216

Торгівля іноземною валютою: є зміни

 

Нацбанк уніс зміни до

Положення про порядок та умови торгівлі іноземною валютою, затвердженого постановою Правління НБУ від 10.08.2005 р. № 281.

Відтепер

суб’єкти ринку не мають права не тільки проводити операції з валютними деривативами (як було раніше), а й операції в іноземній валюті з іншими похідними фінансовими інструментами, базовим активом яких є валютні цінності, курси валют, процентні ставки, індекси, крім випадків, передбачених нормативно-правовими актами НБУ.

Змінився також і перелік документів на підставі яких резиденти мали право купувати, обмінювати іноземну валюту з метою виконання зобов’язань (у тому числі власних операцій суб’єктів ринку) за кредитними операціями та платежами за цими операціями.

Тепер

резиденти не можуть купувати іноземну валюту з метою:

— виконання зобов’язань за нерезидента-боржника в разі переведення боргу за кредитним договором (договором позики). Резидент виконує такі зобов’язання виключно за рахунок власних (не куплених, не залучених у формі кредиту) коштів в іноземній валюти;

— розміщення грошового забезпечення (покриття) для виконання зобов’язань, забезпечених гарантією, договором поруки;

— відшкодування гаранту (поручителю) — уповноваженому банку за перераховану ним кредитору іноземну валюту за договором гарантії (поруки).

Крім того, Нацбанк затвердив нове

Положення про порядок виконання банками документів на переказ, примусове списання і арешт коштів в іноземних валютах та банківських металах, але його норми дублюють норми свого попередника.

Зміни

набрали чинності 12.10.2008 р.

(Постанова Правління Національного банку України від 28.07.2008 р. № 216

)