10.11.2008

Чи має право на зарплату та допомогу на поховання померлого працівника людина, яка фактично здійснила поховання

Відповідь на запитання

Слідами семінарів

 

Чи має право на зарплату та допомогу на поховання померлого працівника людина, яка фактично здійснила поховання

 

На підприємстві помер працівник, який не мав родичів. Які документи необхідно подати особі, яка здійснювала поховання, для відшкодування витрат на поховання працівника? Чи має право така особа отримати невиплачену заробітну плату та інші виплати, що належать померлому?

(м. Харків)

 

Якщо на підприємстві помер працівник, то за відпрацьований час йому потрібно нарахувати заробітну плату, а також компенсацію за невикористану відпустку та допомогу на поховання за рахунок коштів Фонду з тимчасової непрацездатності. І тут постає запитання: кому виплачувати ці суми?

Розпочнемо із

заробітної плати. Так, відповідно до ст. 1227 Цивільного кодексу України від 16.03.2003 р. № 435-IV (далі — ЦКУ) суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомог у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, відшкодувань у зв’язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім’ї, а у разі їх відсутності — входять до складу спадщини .

Із цього випливає, що

заробітна плата виплачується лише членам сім’ї померлого. У випадку відсутності в померлого родичів заробітна плата включається до складу спадщини і успадковуватиметься відповідно до норм ЦКУ.

Що стосується

компенсації за невикористану відпустку, оскільки вона згідно з п.п. 2.2.12 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5, відноситься до фонду додаткової заробітної плати, то вважається заробітною платою. А тому на неї поширюються норми ст. 1227 ЦКУ.

Із заробітною платою (в тому числі компенсацією за невикористану відпустку) все зрозуміло — їх можуть отримувати тільки члени сім’ї померлого. Тому особі, яка не є членом сім’ї, виплачувати їх не можна. Ураховуючи, що за цими виплатами ніхто з членів сім’ї померлого не звернувся, їх необхідно передати

на депозит нотаріусу згідно зі ст. 537 ЦКУ*.

*Детальніше про виплату зарплати померлого див. статтю «Нюанси виплати заробітної плати померлого працівника» // «БТ», 2007, № 44, с. 36.

Оподатковують заробітну плату і компенсацію за невикористану відпустку за загальним порядком (утримують соціальні внески та податок з доходів фізичних осіб).

У формі № 1ДФ при відображенні цих виплат слід зазначати ідентифікаційний номер померлого робітника.

З

допомогою на поховання, що виплачується за рахунок Фонду з тимчасової непрацездатності, справа дещо інша. Так, згідно зі ст. 45 та 50 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III допомога на поховання надається за основним місцем роботи застрахованої особи за рахунок сплачених страхових внесків члену її сім’ї або іншим юридичним чи фізичним особам, які здійснили поховання.

Отже,

отримати допомогу на поховання можуть не тільки родичі, а й особи, які фактично здійснили поховання померлого.

Для отримання

допомоги на поховання застрахованої особи особа, яка здійснила поховання, має надати свідоцтво про смерть, видане органом реєстрації актів громадянського стану. На нашу думку, для отримання допомоги на поховання особі, яка фактично здійснювала поховання працівника, варто, крім свідоцтва, подати ще й заяву на ім’я роботодавця. В ній заявник зазначає причини, з яких він має право отримати допомогу на поховання (підтверджує, що саме він здійснив поховання).

Призначення допомоги на поховання здійснюється на основі свідоцтва про смерть. Рішення про призначення такої допомоги приймає комісія (уповноважений) із соціального страхування, що діє у роботодавця*.

* Детальніше див. статтю «Комісія із соціального страхування: порядок створення та функціонування» // «БТ», 2008, № 32, с. 13.

Зазначимо також і те, що

допомога на поховання призначається та виплачується не пізніше дня, наступного за днем звернення за отриманням допомоги. Розмір допомоги на поховання на 2008 рік встановлений на рівні 1400 грн**. Сума допомоги на поховання не обкладається ні соціальними внесками, ні податком з доходів фізичних осіб. У формі № 1ДФ таку допомогу відображають з ознакою доходу «22» та зазначають ідентифікаційний код особи, яка фактично її отримала.

**Пункт 3 постанови Правління Фонду соцстраху з ТВП «Про бюджет Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на 2008 рік» від 25.12.2007 р. № 83.

 

Сергій ДЕЦЮРА