17.11.2008

Як в автоматизованому режимі перевірити ІПН ваших контрагентів

Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Як в автоматизованому режимі перевірити ІПН ваших контрагентів

 

При поданні податкової декларації з ПДВ за жовтень 2008 року податковий інспектор порадив нам перед складанням наступного звіту самостійно перевіряти індивідуальні податкові номери всіх нових контрагентів, зазначених у додатку 5 «Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів» до декларації з ПДВ. Навіщо це потрібно робити і які існують способи автоматизації цієї процедури?

(м. Харків)

 

Починаючи зі звітності за березень 2008 року за наявності даних у рядках 1, 10.1, 10,2 і 14 декларації з ПДВ платник ПДВ зобов’язаний подати разом з такою декларацією

додаток 5 «Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів». Мета надання таких докладних даних полягає у звірці суми податкового кредиту з ПДВ у покупців із сумою податкових зобов’язань у продавців без попередніх зустрічних перевірок. Якщо платник ПДВ припустився помилки в індивідуальному податковому номері (ІПН) контрагента, то за результатами порівняння даних звітності такий платник може потрапити до першої чи другої категорії уваги. Це може спричинити додатковий клопіт у вигляді перевірок відповідно до Примірного порядку взаємодії органів державної податкової служби при обробленні розшифровок податкових зобов’язань та податкового кредиту з ПДВ у розрізі контрагентів, затвердженого наказом ДПАУ від 18.04.2008 р. № 266.

Під час заповнення додатка податківці радять приділяти особливу увагу правильності зазначення ІПН контрагентів. Для цього рекомендують звіряти

кожен новий ІПН із даними в базі ДПАУ, використовуючи для цього сервіс, розташований на офіційному сайті ДПАУ за посиланням http://www.sta.gov.ua/tax/control/vat/search. Така перевірка дає досить повну інформацію про контрагента, включаючи його назву і дату його реєстрації як платника ПДВ. Однак до істотних недоліків цього сервісу можна віднести повільну роботу сервера і неможливість перевірити відразу декілька ІПН. При складанні декларації часто виникає потреба перевірити на актуальність ІПН десятків нових контрагентів. У цьому випадку перевірка за допомогою стандартної процедури на сайті www.sta.gov.ua може забрати багато часу.

Недавно з’явився ще один спосіб перевірки актуальності ІПН контрагентів. Для зручності платників податків у ДПА Дніпропетровської області було створено новий сервіс, що дозволяє перевірити ІПН контрагентів списком. Для цього бухгалтеру

потрібно скласти запит і надіслати його на електронну адресу ipn@tax.dp.ua. Через деякий час вам надійде відповідь з переліком недійсних на момент запиту ІПН контрагентів. Відфільтрувавши в такий спосіб свій список ІПН контрагентів для ретельнішої перевірки, ви можете перевірити отримані у відповіді податкової номери за допомогою сервісу із сайту www.sta.gov.ua.

Для створення файлу-запиту з переліком ІПН контрагентів — платників ПДВ необхідно скористатися стандартним редактором «Блокнот». Для цього заходимо до меню «Пуск — Программы — Стандартные — Блокнот». У вікні, що відкрилося, набираємо коди ІПН у стовпчик, так, щоб кожен новий код починався з нового рядка, та зберігаємо отримані дані у файлі з будь-яким ім’ям, що складається з латинських літер, і з розширенням «.txt» . Наприклад, «proverka.txt».

Для платників, які використовують в обліку програму «1С:Підприємство Бухгалтерський облік 7.7», було розроблено спеціальну утиліту, яка дозволяє автоматично сформувати такий список ІПН. Скачати утиліту можна за адресою http://dpa.dp.ua/html/key/vigruz.ert, а інструкція з використовування знаходиться за посиланням http://dpa.dp.ua/html/key/instruct.rtf .

 

Наталія ГРИГОР’ЄВА

 

Рис. 1. Сервіс перевірки ІПН на сайті www.sta.gov.ua

 

Рис. 2. Створення файлу-запиту