17.11.2008

Про формування податкового кредиту з ПДВ при придбанні транспортних засобів для здійснення перевезень

Лист від 03.10.2008 р. № 20189/7/16-1517-26

ПОДАТКОВИЙ КРЕДИТ ЗА ОСНОВНИМИ ФОНДАМИ

у приватних підприємців — бути чи не бути?

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 03.10.2008 р. № 20189/7/16-1517-26

«Про формування податкового кредиту з ПДВ при придбанні транспортних засобів для здійснення перевезень»

 

Нещодавно проблему відображення в обліку витрат на придбання основних фондів, що використовуються приватними підприємцями у своїй госпдіяльності, ми аналізували у

статті «Підприємець та основні фонди: право на амортизацію та податковий кредит з ПДВ» // «БТ», 2008, № 38, с. 18. Лист, що коментується, — відповідь на запит Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України і стосується права підприємців на податковий кредит з ПДВ при купівлі вантажних транспортних засобів для здійснення перевезень.

ДПАУ вважає, що до податкового кредиту фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності може бути включено суму ПДВ, сплачену при придбанні транспортних засобів (тягачів і напівпричепів)

за умови їх використання в оподатковуваних операціях у межах їх господарської діяльності та наявності документального оформлення та підтвердження відповідних витрат і відображення їх у бухгалтерському та податковому обліку .

З перелічених вище умов бентежить одна —

вимога відображати витрати приватного підприємця в бухгалтерському обліку!

Обґрунтовує свою позицію ДПАУ так: згідно з

п. 3.4 Порядку заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166 (далі — Порядок № 166), платник податків самостійно обчислює суму податкового зобов’язання, яку зазначає в декларації. Дані, наведені в декларації, мають відповідати даним бухгалтерського та податкового обліку. Далі ДПАУ посилається на ст. 51 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ), згідно з якою до підприємницької діяльності фізосіб застосовуються нормативно-правові акти, що регулюють підприємницьку діяльність юросіб, якщо інше не встановлено законом чи не випливає із суті відносин. Цим посиланням, як ми розуміємо, головне податкове відомство хоче сказати, що у приватних підприємців, так само, як і в юросіб, дані декларації з ПДВ мають відповідати даним бухгалтерського та податкового обліку, як цього вимагає п. 3.4 Порядку № 166.

Зрозуміло, з таким підходом ми погодитися не можемо. І треба сказати, що наведені вище посилання якраз і доводять нашу правоту. ДПАУ напевно випадково не помітила в

ст. 51 ГКУ застереження «якщо інше не встановлено законом». А інше якраз встановлено Законом України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV, згідно з ч. 1 ст. 2 якого його вимоги поширюються на всіх юридичних осіб, створених відповідно до законодавства України, незалежно від їх організаційно-правових форм і форм власності, а також на представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності, які зобов’язані вести бухгалтерський облік і подавати фінансову звітність згідно із законодавством. Не зобов’язані приватні підприємці вести бухоблік і згідно з Декретом КМУ «Про прибутковий податок з громадян» від 26.12.92 р. № 13-92 і Інструкцією про оподаткування доходів фізичних осіб від зайняття підприємницькою діяльністю, затвердженою наказом ГДПІУ від 21.04.93 р. № 12.

З урахуванням викладеного вважаємо, що ці декларації з ПДВ приватних підприємців, зважаючи на відсутність вимоги про ведення ними бухгалтерського обліку, мають відповідати реєстру отриманих і виданих податкових накладних* і, звичайно, оригіналам самих податкових накладних чи вантажних митних декларацій.

* При цьому маємо зазначити, що згідно із застереженням Порядку № 166 невключення податкової накладної (за наявності її оригіналу) до реєстру отриманих і виданих податкових накладних не є підставою для відмови в зарахуванні суми податку, визначеної в такій податковій накладній, до складу податкового кредиту платника ПДВ.

Отже, до податкового кредиту приватного підприємця — платника ПДВ можна включати суму ПДВ за придбаними основними фондами за умови використання їх в операціях, що обкладаються ПДВ, у межах госпдіяльності та наявності документального підтвердження (податкової накладної).