24.11.2008

Залік частини єдиного податку у сплату внесків до Пенсійного фонду

Відповідь на запитання

Роз’яснює Пенсійний фонд України

 

Залік частини єдиного податку у сплату внесків до Пенсійного фонду

 

Фонд оплати праці працівників підприємства — платника єдиного податку за жовтень становить 7000 грн., сума єдиного податку за жовтень склала 3000 грн. Як провести залік частини єдиного податку у сплату внесків до Пенсійного фонду?

 

До внесення відповідних змін до законодавства з метою уникнення зайвої сплати страхових внесків за найманих працівників платниками єдиного податку сума коштів, яка направляється органами Держказначейства до Пенсійного фонду у вигляді частини ставки єдиного податку (42 % від суми єдиного податку), зараховується в рахунок сплати страхових внесків

за відповідні періоди.

Отже, при виплаті заробітної плати за жовтень підприємство — платник єдиного податку має право зарахувати частину єдиного податку,

який буде сплачено за жовтень не пізніше 20 листопада, у рахунок сплати внесків до Пенсійного фонду із заробітної плати за жовтень.

При цьому прострочення зі сплати страхових внесків у юридичних осіб — платників єдиного податку виникає тільки в разі сплати нарахованих страхових внесків за відповідний базовий звітний місяць (з урахуванням частини сплаченого єдиного податку за цей звітний місяць) після 20-го числа місяця, наступного за звітним.

Покажемо на прикладі, як буде проведено залік єдиного податку, який буде сплачено за жовтень, у рахунок сплати внесків до Пенсійного фонду із заробітної плати за жовтень (розрахунок у частині утримань 2 % не наводимо).

Наприклад, за першу половину місяця авансові платежі до Пенсійного фонду в частині нарахувань (33,2 %) склали 664 грн. Заробітну плату за другу половину місяця виплачено 7 листопада, єдиний податок за жовтень перераховано 17 листопада.

Суму внесків у частині нарахувань до Пенсійного фонду при виплаті заробітної плати за другу половину місяця (авансовий платіж) необхідно визначати так:

7000

х 33,2 % - 664 - 3000 х 42 % = 2324 - 664 - 1260 = 400 (грн.),

де 2324 грн. — загальна сума внесків до Пенсійного фонду в частині нарахувань за жовтень;

664 грн. — сума авансових платежів до Пенсійного фонду в частині нарахувань;

1260 грн. — частина суми єдиного податку за жовтень, яку Держказначейство зобов’язане перерахувати до Пенсійного фонду.

Оскільки єдиний податок за жовтень 2008 року буде сплачено підприємством — платником єдиного податку не пізніше 20 листопада, то згідно із

Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV, прострочення зі сплати страхових внесків не виникне.

 

Людмила ПОЛЬОВИК,
 начальник відділу по роботі з платниками обов’язкових платежів доПенсійного фонду