06.10.2008

Готівкові розрахунки за надані клінінгові послуги юридична особа — єдиноподатник може здійснювати без РРО

Відповідь на запитання

Роз’яснює ДПІ в Нахімовському районі м. Севастополя

 

Готівкові розрахунки за надані клінінгові послуги юридична особа — єдиноподатник може здійснювати без РРО

 

Юридична особа — платник єдиного податку надає клінінгові послуги. Розрахунки провадяться через касу підприємства. Чи слід застосовувати РРО?

 

Клінінгові послуги або, інакше кажучи, послуги з прибирання, належать згідно з

Державним класифікатором продукції та послуг ДК 016-97, затвердженим наказом Держстандарту від 30.12.97 р. № 822, до групи 74.7 «Послуги з прибирання будинків». У ній виділяються такі підкатегорії:

— послуги з дезінфекції та дезінсекції (код 74.70.11);

— послуги з миття вікон (код 74.70.12);

— послуги з традиційного прибирання (код 74.70.13);

— послуги зі спеціального прибирання (код 74.70.14);

— послуги з очищення димарів та вентиляційних шахт (код 74.70.15);

— інші послуги з прибирання будинків (код 74.70.16).

Згідно зі

ст. 1 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР (далі — Закон про РРО) реєстратори розрахункових операцій (далі — РРО) застосовуються, якщо фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності або юридичними особами (їх філіями, відділеннями, іншими відокремленими підрозділами) здійснюються операції з розрахунків у готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також якщо уповноваженими банками та суб’єктами підприємницької діяльності здійснюються операції з купівлі-продажу інвалюти.

При цьому

п. 1 ст. 9 Закону про РРО установлено, що реєстратори розрахункових операцій не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва та наданні послуг підприємствами, установами, організаціями всіх форм власності, крім підприємств торгівлі, громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ та організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і посвідчених у встановленому порядку.

Таким чином, при отриманні готівки за надані клінінгові послуги юридична особа — платник єдиного податку

може не застосовувати РРО та здійснювати розрахунки через касу підприємства, але тільки в разі оформлення прибуткових і видаткових касових ордерів та відповідних квитанцій.

Зауважимо, що на сьогодні прибуткові та видаткові касові ордери не є бланками суворого обліку.

 

Олена СМИРНОВА,
 начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян