06.10.2008

Звичайною ціною освітніх послуг є розмір плати, оприлюднений у загальнодержавних друкованих ЗМІ та інформаційних збірниках

Відповідь на запитання

Роз’яснює ДПІ в Нахімовському районі м. Севастополя

 

Звичайною ціною освітніх послуг є розмір плати,
  оприлюднений у загальнодержавних друкованих ЗМІ та інформаційних збірниках

 

Вищим навчальним закладом приватної форми власності запроваджено систему диференційованої форми оплати за навчання. Так, у разі відмінного навчання студента протягом семестру з ним підписується додаткова угода, згідно з якою вартість навчання знижується на 15% порівняно з вартістю, установленою в первісно підписаному контракті. Виходячи з якої вартості (за основним контрактом чи за додатковою угодою), потрібно формувати валові доходи?

 

Згідно з

п.п. 7.4.3 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі – Закон про податок на прибуток) дохід, отриманий платником податку від продажу товарів (робіт, послуг) особам, які не є платниками цього податку або сплачують його за іншими, ніж платник податку, ставками, визначається виходячи з договірних цін на такі товари (роботи, послуги), але не менше звичайних, що діють на дату їх продажу.

Фізична особа не є платником податку на прибуток, отже, дохід вищого навчального закладу — платника податку від операцій з такою особою визначається на рівні звичайних цін на послуги з навчання.

Відповідно до

п. 5 ст. 61 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII розмір плати за весь строк навчання, підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації кадрів або за надання додаткових освітніх послуг установлюється в договорі та не може змінюватися протягом усього строку навчання. Він публікується в загальнодержавних друкованих засобах масової інформації та інформаційних збірниках спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади у сфері освіти і науки.

Як випливає з

п.п. 1.20.3 Закону про податок на прибуток, для послуг з навчання звичайною є ціна, зазначена в публічному оголошенні.

Таким чином, звичайною ціною освітніх послуг у цьому випадку вважатимуться оприлюднені

диференційовані розміри плати за навчання.

 

Олена СМИРНОВА,
 начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи і звернень громадян