13.10.2008

Щодо віднесення окремих об’єктів до груп основних фондів

Лист від 14.03.2008 р. № 4956/7/15-0517

ВИТРАТИ НА ВСТАНОВЛЕННЯ МІНІ-АТС,

на думку ДПАУ, формують балансову вартість об’єкта ОФ групи 1

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 14.03.2008 р. № 4956/7/15-0517

«Щодо віднесення окремих об’єктів до груп основних фондів»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ дала відповідь, до якої групи основних фондів для цілей податкового обліку належать конкретні об’єкти, а саме:

Варто зауважити, що ДПАУ вже давно дотримується позиції, згідно з якою

витрати на телефонізацію (проектування, прокладення кабелю та підключення його до ліній зв’язку) збільшують балансову вартість основних фондів групи 1 (лист від 25.09.2003 р. № 8049/6/15-1116). А от витрати на придбання телефонного апарата, наприклад, пропонувалося тоді ще відображати у складі балансової вартості основних фондів групи 2 (зараз телефони відносяться на збільшення групи 4 основних фондів). У сьогоднішньому листі ДПАУ вимагає відображати витрати на придбання комунікаційного обладнання, як витрати на створення об’єкта основних фондів групи 1 (передавальний пристрій). На наш погляд, цей висновок сумнівний, якщо взяти до уваги визначення поняття «передавальний пристрій», наведене в Національному стандарті № 2 «Оцінка нерухомого майна», затвердженому постановою КМУ від 28.10.2004 р. № 1442. Так, під передавальними пристроями розуміються земельні поліпшення, створені для виконання спеціальних функцій з передачі енергії, речовини, сигналу, інформації тощо будь-якого походження та виду на відстань (лінії електропередачі, трубопроводи, водопроводи, теплові та газові мережі, лінії зв’язку тощо). Як бачимо, до складу передавальних пристроїв, які згідно із законодавством входять до групи 1 основних фондів, повинні відноситися тільки ті лінії зв’язку, які можна зарахувати до нерухомого майна, тобто якщо вони встановлюються (прокладаються) в землі. У зв’язку з цим вартість обладнання (крім телефонів), необхідного для функціонування міні-АТС (комутатори, маршрутизатори, джерела безперебійного живлення тощо), на наш погляд, можна обліковувати, як окреме обладнання, у складі балансової вартості основних фондів групи 2 (джерела безперебійного живлення) чи 4 (комутатори та маршрутизатори).

 

Об’єкт

Група ОФ

Обґрунтування від ДПАУ

1

2

3

Комунікаційне обладнання

Група 1

Витрати на комунікаційне обладнання (комутатори, маршрутизатори, джерела безперебійного живлення) та його підключення до телекомунікаційної мережі в податковому обліку відображається як створення основних фондів групи 1 (передавальні пристрої)

Міні-АТС

Група 2

Міні-АТС є передавальним пристроєм (телефонна мережа), тому її вартість згідно з п.п. 8.2.2 Закону про податок на прибуток* має формувати окремий об’єкт основних фондів групи 1. Для обґрунтування ДПАУ посилається на Державний класифікатор ОФ**, згідно з яким до коду 130202 віднесено «Станції та системи телефонні», які, у свою чергу, входять до підгрупи 130000 «Будівлі і споруди ліній зв’язку та передач (телевізійні, радіо, телеграфні, телефонні тощо)

Банкомати

Група 4

Згідно з Положенням про порядок емісії банківських платіжних карток і здійснення операцій з їх застосування, затвердженим постановою НБУ від 27.08.2001 р. № 367, банкомат є програмно-технічним комплексом, що дозволяє утримувачу БПК здійснити самообслуговування з отримання коштів, унесення коштів на відповідні рахунки, отримати інформацію про стан рахунка, виконати інші операції. Це дозволяє розглядати банкомат як машину для автоматичної обробки інформації та включити його до групи 4 основних фондів

Вивіски на будівлях з назвою установи

Група 3

До складу основних фондів групи 3 входять будь-які об’єкти основних фондів, які не увійшли до груп 1, 2 та 4

* Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

** Державний класифікатор України ДК 013-97 «Класифікація основних фондів», затверджений наказом Держстандарту від 09.08.2005 р. № 507.

 

Витрати на підключення

до телефонної мережі (прокладення кабелю тощо) необхідно обліковувати як поліпшення об’єкта основних фондів групи 1 (будівлі).

Щодо

банкоматів аналогічну позицію (такі об’єкти відносяться до групи 4 основних фондів) було викладено і в консультації, підготовленій за сприяння директора Департаменту податку на прибуток та інших податків і зборів (обов’язкових платежів) ДПАУ, у журналі «Вісник податкової служби України», 2008, № 21, с. 19. Вважатимемо таку позицію усталеною.

Стосовно того, що витрати на придбання чи виготовлення

вивіски з назвою підприємства (якщо її вартість перевищує 1000 грн.), повинні включатися до складу основних фондів групи 3, ми повністю згодні з головним податковим відомством.