20.10.2008

Про проведення перевірок

Лист від 05.09.2008 р. № 11808/27/10-08

ПЕРЕВІРКИ МІНПРИРОДИ:

хто та що перевіряє

 

Лист Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 05.09.2008 р. № 11808/27/10-08

«Про проведення перевірок»

 

Мінприроди визнав, що

Закон України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 р. № 877-V регламентує його діяльність. Також було наведено перелік контролюючих органів, які можуть здійснювати контроль у сфері охорони навколишнього природного середовища (див. таблицю). Докладніше про сферу дії Закону № 877 можна дізнатися зі статті «Закон про перевірки: підсумки практики застосування Закону про перевірки» // «БТ», 2008, № 36, с. 13 і «Загальні правила перевірок» // «БТ», 2007, № 46, с. 42.

 

Контролюючі органи

Об’єкт нагляду (контролю) за

1

2

Державна екологічна інспекція

а) додержанням вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища, раціональне використання, відтворення та охорону природних ресурсів, екологічну та в межах своєї компетенції радіаційну безпеку, у сфері поводження з відходами (крім поводження з радіоактивними відходами), небезпечними хімічними речовинами, пестицидами та агрохімікатами місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування в частині здійснення делегованих їм повноважень органами виконавчої влади, суб’єктами господарювання, фізичними особами; б) додержанням правил, нормативів, стандартів у сфері охорони навколишнього природного середовища, екологічної та в межах своєї компетенції радіаційної безпеки, поводження з відходами (крім поводження з радіоактивними відходами); виконанням вимог висновків державної екологічної експертизи у сфері використання, відтворення та охорони природних ресурсів; додержанням умов виданих дозволів, лімітів та квот на спеціальне використання природних ресурсів, викиди та скиди забруднюючих речовин у навколишнє природне середовище, транскордонне переміщення об’єктів рослинного та тваринного світу;

в) забрудненням навколишнього природного середовища внаслідок викидів та скидів шляхом проведення інструментально-лабораторних вимірювань показників складу та властивостей, у тому числі забруднюючих речовин, у межах галузі атестації на право виконання цих вимірювань;

 

г) додержанням вимог екологічної та в межах своєї компетенції радіаційної безпеки, у тому числі: — у процесі проведення наукових, науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт, упровадження у виробництво відкриттів, винаходів, використання нової техніки, а також устаткування, технологій і систем, що імпортуються; — на військових і оборонних об’єктах, об’єктах органів внутрішніх справ, органів Служби безпеки України та Державної прикордонної служби у місцях їх постійної дислокації, а також під час передислокації військ і військової техніки з використанням автомобільних, повітряних, залізничних та плавучих транспортних засобів, проведення військових навчань, маневрів; — у пунктах пропуску через державний кордон України та в зоні діяльності митниць призначення та відправлення; — у процесі транспортування, зберігання, застосування, утилізації, знищення та знешкодження пестицидів і агрохімікатів, небезпечнихімічних речовин, виробничих, побутових та інших видів відходів; — у зонах спостереження атомних електростанцій (п. 4 Положення від 19.12.2006 р. № 548)

Державна геологічна служба

— проведенням робіт з геологічного вивчення та використання надр; — додержанням користувачами надр незалежно від форми власності вимог законодавства про надра, а також стандартів, норм і правил щодо їх геологічного вивчення та використання. А також контролює в межах своїх повноважень додержання суб’єктами господарювання ліцензійних умов (п. 4 Положення від 24.09.2005 р. № 980)

Державна служба заповідної справи

— додержанням режиму територій та об’єктів природно-заповідного фонду (п. 3 Положення від 09.08.2001 р. № 1000)

Державна служба геодезії, картографії та катастроф

— за додержанням суб’єктами господарювання ліцензійних умов діяльності з виконання топографо-геодезичних і картографічних робіт (п. 4 Положення від 24.09.2005 р. № 979)