01.09.2008

Терміни роздрукування Z-звітів при цілодобовій роботі РРО

Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Терміни роздрукування Z-звітів при цілодобовій роботі РРО

 

Підприємство має зареєстрований у встановленому порядку РРО. Він використовується цілодобово. Як у такому випадку необхідно роздруковувати Z-звіти?

(м. Харків)

 

Відповідно до

п. 9 ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у редакції від 01.06.2000 р. № 1776-III передбачено щоденно друкувати на РРО (за винятком автоматів з продажу товарів (послуг)) фіскальні звітні чеки (Z-звіти) і забезпечувати їх зберігання в книгах обліку розрахункових операцій. Друкувати Z-звіти необхідно щозміни, тобто за період роботи реєстратора від реєстрації першої розрахункової операції після виконання Z-звіту до виконання наступного Z-звіту, про це сказано в п. 4.5 Порядку реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, затвердженому наказом ДПАУ від 12.02.2004 р. № 87.

Для підприємств, які працюють стандартну зміну, період друкування такого звіту визначити неважко,

Z-звіти друкуються після закінчення кожної робочої зміни. Але якщо підприємство працює цілодобово, що тоді вважати зміною?

За відповіддю звернемось до

додатку до Вимог № 199** та Вимоги № 434***. Так, для підприємств, які займаються торгівлею, громадським харчуванням та наданням послуг, така зміна не може тривати більше 24 годин, при реалізації іноземної валюти — 16 годин. Отже, роздруковувати Z-звіти можна з періодичністю в 24 (16) годин. Це ніяким чином не вказує на те, що роздруковувати звіт при цілодобовій роботі необхідно в кінці доби, тобто опівночі. Час роздрукування може припадати на будь-який час доби (в законодавстві такий час не обумовлено). Наприклад, Z-звіт можна роздруковувати під час технологічної перерви. При цьому таку перерву можна проводити в будь-який час, для цього достатньо оформити наказ і розмістити інформацію про технологічну перерву на видному для покупців місці.

** Вимоги щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування, затверджені постановою КМУ від 18.02.2002 р. № 199.

*** Вимоги щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, затверджені наказом ДПАУ від 16.09.2003 р. № 434.

Таким чином,

при цілодобовій роботі Z-звіт можна роздруковувати як після кожної зміни, так і один раз в день. Головне, щоб інтервал був не більше 24 (16) годин.

 

Сергій ДЕЦЮРА