08.09.2008

Про затвердження Узагальнюючого податкового роз’яснення щодо відображення в декларації з податку на прибуток підприємства витрат на добровільне перерахування коштів, передачу товарів (виконання робіт, надання послуг), які включаються до валових витрат

Наказ від 27.08.2008 р. № 552

Благодійність і податок на прибуток:

ДПАУ затвердила Узагальнююче податкове роз’яснення

 

Наказ Державної податкової адміністрації України від 27.08.2008 р. № 552

«Про затвердження Узагальнюючого податкового роз’яснення щодо відображення в декларації з податку на прибуток підприємства витрат на добровільне перерахування коштів, передачу товарів (виконання робіт, надання послуг), які включаються до валових витрат»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»

 

Нагадаємо, що відповідно до

п.п. 5.2.2 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток ) платник податків має право включити до валових витрат суми коштів або вартість товарів (робіт, послуг), добровільно перераховані (передані) протягом звітного року до держбюджету чи бюджетів місцевого самоврядування, неприбутковим організаціям, визначеним у п. 7.11 Закону про податок на прибуток, суми коштів, перераховані юридичним особам, у тому числі неприбутковим організаціям — засновникам постійно діючого третейського суду в розмірі, що перевищує 2 %, але не більше 5 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року, за винятком внесків, передбачених пп. 5.6.2 і 5.2.17 Закону про податок на прибуток.

Таке формулювання

п.п. 5.2.2 Закону про податок на прибуток свого часу дозволило податківцям закріпити в додатку Р2 до декларації з податку на прибуток підприємств порядок розрахунку, відповідно до якого максимальна сума, яку могло бути включено до валових витрат, становила не всі 5 %, а тільки 3 % (5 % - 2 %). З цим не погодився Господарський суд м. Києва і постановою у справі від 19.07.2006 р. № 11/2333-А* зобов’язав ДПАУ привести порядок розрахунку суми благодійних внесків, які можна включити до валових витрат, визначений у додатку Р2 до рядка 04.8 декларації з податку на прибуток, у відповідність до п.п. 5.2.2 Закону про податок на прибуток.

* Див. додаток «Документи» у «БТ», 2007, № 22.

ДПАУ

виконала доручення Господарського суду м. Києва і наказом від 05.07.2007 р. № 408** унесла зміни в додаток Р2 до ряд. 04.8 декларації з податку на прибуток підприємств.

** Див. ком. «Благодійні внески та податок на прибуток: ДПАУ нарешті внесла зміни до декларації з податку на прибуток» // «БТ», 2007, № 32, с. 5.

Однак оскільки формулювання, наведені в п.п. 5.2.2 Закону про податок на прибуток і продубльовані в додатку Р2 до декларації з податку на прибуток підприємств, не зовсім вдалі, запитання щодо відображення валових витрат на благодійність ще залишалися. І ось тепер, щоб розсіяти будь-які сумніви із цього приводу, наказом, що коментується, ДПАУ затвердила Узагальнююче податкове роз’яснення щодо відображення в декларації з податку на прибуток підприємства витрат на добровільне перерахування коштів, передачу товарів (виконання робіт, надання послуг), які включаються до валових витрат. У ньому вона докладно описала порядок розрахунку суми благодійних внесків, які можна включити до валових витрат, і навела приклади заповнення декларації з податку на прибуток.