08.09.2008

Неприбуткові організації мають подавати звіт за формою № 1-ПП

Відповідь на запитання

Роз’яснює ДПІ у Дніпровському районі м. Києва

 

Неприбуткові організації мають подавати звіт за формою № 1-ПП

 

Житлово-будівельний кооператив (ЖБК) включено до Реєстру неприбуткових установ та організацій. Чи повинен такий кооператив подавати до податкових органів звіт за ф. № 1-ПП «Звіт про суми пільг в оподаткуванні юридичних та фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності» з проставленими прочерками, чи не повинен подавати його взагалі?

 

Інструкцію про порядок заповнення форми звіту № 1-ПП «Про суми пільг в оподаткуванні юридичних осіб та фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності»

(далі — Інструкція) та саму форму звіту затверджено спільним наказом ДПАУ та Держкомстату від 23.07.2004 р. № 419/453.

Звіт за ф. № 1-ПП

є обов’язковим для подання юридичними особами, їх філіями, відділеннями, іншими відокремленими підрозділами, що не мають статусу юридичної особи, — платниками податків, у тому числі податку на додану вартість, та фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності, зареєстрованими платниками податку на додану вартість, на яких законами покладено обов’язок утримувати та/або сплачувати податки, збори (обов’язкові платежі) та які використовують право на пільгу в оподаткуванні (п. 1.2 Інструкції).

Житлово-будівельні кооперативи, створені у порядку, визначеному законом, включаються до

Реєстру неприбуткових установ та організацій відповідно до абзацу «є» п.п. 7.11.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон).

Відповідно до

п.п. 2.1.1 Закону платниками податку на прибуток є суб’єкти господарської діяльності, бюджетні, громадські та інші підприємства, установи та організації, які здійснюють діяльність, спрямовану на отримання прибутку як на території України, так і за її межами.

Згідно з

п.п. 7.11.7 Закону від оподаткування звільняються доходи неприбуткових організацій, визначених в абзаці «є» п.п. 7.11.1, отримані у вигляді внесків, коштів або майна, які надходять таким неприбутковим організаціям для забезпечення потреб їх основної діяльності, та у вигляді пасивних доходів.

Згідно з абзацом другим

п.п. 7.11.9 Закону незалежно від положень абзацу першого цього підпункту у разі коли неприбуткова організація отримує дохід із джерел інших, ніж визначені пп. 7.11.2 — 7.11.7 Закону, така неприбуткова організація зобов’язана сплатити податок на прибуток, що визначається як сума доходів, отриманих з таких інших джерел, зменшена на суму витрат, пов’язаних з отриманням таких доходів, але не вище суми таких доходів.

Таким чином, неприбуткові установи й організації є платниками податку на прибуток у частині оподаткування доходів інших, ніж звільнені від оподаткування.

Суми вищезазначених доходів, які звільняються від оподаткування у неприбуткових установах і організаціях, у разі їх отримання іншими суб’єктами господарювання включаються до валового доходу та підлягають оподаткуванню на загальних підставах.

Таким чином,

неприбуткові організації, в тому числі такі, як ЖБК, мають податкові пільги порівняно з іншими суб’єктами господарювання та відповідно повинні складати та подавати до податкових органів звіт за ф. № 1-ПП в обов’язковому порядку.

 

Наталія КИРПА,
 начальник відділу масово-роз‘яснювальної роботи та звернень громадян