08.09.2008

До бази оподаткування єдиним податком включається ПДВ

Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

До бази оподаткування єдиним податком включається ПДВ

 

Підприємство — платник єдиного податку за ставкою 6 %, керуючись листом ДПАУ від 25.03.99 р. № 4419/7/15-1117, розраховує суми єдиного податку, виходячи із суми виручки без ПДВ. Чи правильно це?

(м. Харків)

 

Згідно зі

ст. 3 Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» у редакції від 28.06.99 р. № 746/99 (далі — Указ) платник єдиного податку за ставкою 6 % є платником ПДВ .

Базою оподаткування єдиним податком

для такого платника є виручка від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) без урахування акцизного збору. При цьому виручкою від реалізації вважаються фактично отримані суб’єктом підприємницької діяльності кошти на розрахунковий рахунок або(та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг), тобто всі кошти, які надійшли у складі виручки.

У зв’язку з тим, що кошти, котрі надходять як виручка, включають ПДВ і

Указ стосовно цього не містить жодних винятків, ПДВ необхідно враховувати при визначенні бази оподаткування. На цьому часто наголошує і ДПАУ у своїх консультаціях (див., наприклад, журнал «Вісник податкової служби України», 2004, № 17). Отже, до бази оподаткування єдиним податком для підприємств, які сплачують єдиний податок за ставкою 6 %, потрібно включати ПДВ.

Що стосується

листа ДПАУ від 25.03.99 р. № 4419/7/15-1117, про який згадує автор запитання, то хочеться зазначити, що цей лист посилається на стару редакцію Указу. Тоді і справді виникало питання, що стосується ПДВ, бо Указ не містив визначення поняття виручки. У новій редакції таке визначення існує, крім того, ця редакція Указу не містить жодних застережень щодо виключень ПДВ із виручки. Тому застосовувати на практиці положення цього листа не можна.

У випадку коли підприємство керувалося цим

листом і не включало до виручки ПДВ при нарахуванні єдиного податку, воно припускалося помилки. Про виправлення цієї та інших помилок щодо нарахування і сплати єдиного податку див. статтю «Виправлення помилок щодо єдиного податку: нюанси для юридичних осіб» // «БТ», 2008, № 35, с. 17.

 

Сергій ДЕЦЮРА