15.09.2008

Про затвердження критерію, за яким оцінюється ступінь ризику від здійснення господарської діяльності та визначається періодичність проведення планових заходів, пов’язаних з державним наглядом (контролем) у сфері загальнообов’язкового державного пенсійного страхування

Постанова від 03.09.2008 р. № 775

ПЕРЕВІРКИ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ:

затверджено критерії ступеня ризику та періодичність проведення планових заходів

 

Постанова Кабінету Міністрів України від 03.09.2008 р. № 775

«Про затвердження критерію, за яким оцінюється ступінь ризику від здійснення господарської діяльності та визначається періодичність проведення планових заходів, пов’язаних з державним наглядом (контролем) у сфері загальнообов’язкового державного пенсійного страхування»

 

Документ, що коментується, розроблено на виконання

статей 5 і 22 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 р. № 877-V (далі — Закон про перевірки)*. Нагадаємо, що згідно зі ст. 5 Закону про перевірки суб’єкти господарювання для цілей державного контролю мають поділятися за ступенем ризику від здійснення господарської діяльності на три групи: з високим, середнім та незначним ступенем ризику. Залежно від ступеня ризику визначаються періодичність планових перевірок та переліки питань для їх здійснення.

* Див. додаток «Документи» // «БТ», 2007, № 46.

Постановою

, що коментується, Кабмін затвердив критерії, за якими визначатимуться ступінь ризику і частота проведення планових заходів у сфері загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Це підтверджує, що Закон про перевірки поширюється на заходи контролю, здійснювані Пенсійним фондом України**. Зауважимо, що раніше Пенсійний фонд відстоював позицію непоширення на нього цього Закону, однак у листі від 19.08.2008 р. № 14639/09-10 він усе-таки визнав, що порядок призначення та здійснення перевірок органами ПФУ визначено Законом про перевірки.

** Докладніше про сферу дії Закону про перевірки див. у статті «Закон про перевірки: підсумки практики застосування» // «БТ», 2008, № 36, с. 13.

Відповідно до

постанови, що коментується, для цілей контролю у сфері загальнообов’язкового державного пенсійного страхування до суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику належать ті, які:

— використовують працю найманих осіб без нарахування страхових внесків;

— не подають до Пенсійного фонду передбачені законодавством відомості;

— систематично порушують установлені строки сплати страхових внесків;

— не нараховують і не сплачують страхові внески (за інформацією податкової міліції, інших держорганів і третіх осіб).

До суб’єктів господарювання

із середнім ступенем ризику належать ті, які:

— нараховують страхові внески в розмірі менше мінімального;

— порушують установлені строки подання до Пенсійного фонду передбачених законодавством відомостей;

— порушують установлені строки сплати страхових внесків;

— припускаються помилок, неузгодженості у звітах (відомостях), що подаються до Пенсійного фонду.

Інші суб’єкти господарювання вважаються суб’єктами господарювання з незначним ступенем ризику.

Планові перевірки

суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику проводитимуться не частіше одного разу на рік, із середнім — не частіше одного разу на 2 роки, з незначноюне частіше одного разу на 5 років.

Постанова, що коментується, набуває чинності з дня опублікування (на момент підготовки номера не опубліковано).