15.09.2008

Облік запчастин, які використовуються у двох видах діяльності, що патентуються

Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Облік запчастин, які використовуються у двох видах діяльності, що патентуються

 

Наше підприємство (СТО) надає послуги з ремонту і обслуговування автомобілів, а також продає запчастини для автомобілів як за безготівковий, так і за готівковий розрахунок. Маємо два торгові патенти: на здійснення торговельної діяльності та діяльності з надання побутових послуг. Підкажіть, як правильно вести податковий облік запчастин? На якому рахунку їх слід відображати в бухгалтерському обліку? Як обліковувати витрати за авансовими платежами за запчастини, якщо наперед не відомо, в якому виді діяльності їх буде використано?

(м. Одеса)

 

Як відомо, платник податку на прибуток, який здійснює діяльність, що підлягає патентуванню, відповідно до

п. 16.3 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР зобов’язаний окремо визначати податок на прибуток від кожного виду такої діяльності. З цією метою, крім усього іншого, необхідно вести окремий облік балансової вартості запасів, що використовуються для здійснення діяльності, яка підлягає патентуванню. При цьому балансова вартість таких запасів не повинна брати участі в розрахунку приросту (убутку) запасів для визначення об’єкта оподаткування від іншої діяльності.

У ситуації, описаній у запитанні, доцільно вести аналітичний облік запчастин за трьома групами:

1) запчастини, які можна віднести до торговельної діяльності, що патентується (рахунок аналітичного обліку 281/П «Товари на складі, що використовуються в патентованій торговельній діяльності»);

2) запчастини, які можна віднести до діяльності, що патентується, з надання послуг (рахунок аналітичного обліку 207/П «Запасні частини, що використовуються в патентованій діяльності з надання послуг»);

3) запчастини, які можна віднести до діяльності, що не патентується, наприклад до такої, як торгівля за безготівковий розрахунок (рахунок аналітичного обліку 281/НП «Товари на складі, що використовуються в непатентованій діяльності»).

Результати такого окремого обліку знайдуть відображення в додатку К6 до декларації з податку на прибуток. А от у табл. 1 «Розрахунок приросту (убутку) балансової вартості запасів»

додатка К1/1 до декларації з податку на прибуток відображається загальний облік запасів за всіма видами діяльності одночасно.

Вважаємо: придбаваючи запаси, підприємство має оцінити, де використання запасів буде найімовірнішим, та відобразити їх на відповідному рахунку аналітичного обліку.

Що ж стосується податкового

обліку авансів за запчастини, то за аналогією із запасами відносити їх вартість можна до діяльності, в якій їх використання є найімовірнішим. Якщо ж надалі їх буде використано в іншій діяльності, то необхідно буде вартість таких запчастин видалити з витрат тієї діяльності, щодо якої їх було відображено первісно, і віднести до витрат діяльності, в якій вони фактично використовуватимуться.

Приклад

. Запчастини вартістю 250 грн. при оприбуткуванні віднесено до валових витрат торговельної діяльності, що відповідно збільшило балансову вартість запасів за цим видом діяльності, але надалі такі запаси було використано в діяльності з надання побутових послуг.

Якщо оприбуткування запасів та їх використання відбулися протягом одного звітного року, то в таблиці розрахунку приросту-убутку запасів в торговельній діяльності, що патентується*, вартість запчастин необхідно відобразити як використання в негосподарській діяльності. У результаті їх вартість потрапить до приросту запасів в торговельній діяльності, що патентується. Одночасно на суму 250 грн. потрібно збільшити валові витрати діяльності з надання послуг.

* Таку таблицю доцільно заповнювати на підприємстві для кожного окремого виду діяльності, що патентується, за формою табл. 1 додатка К1/1 до декларації з податку на прибуток.

Якщо ж використання запасів відбулося не в році оприбуткування, то в наступному році буде відображено лише валові витрати діяльності з надання послуг. У таблиці приросту/убутку запасів в торговельній діяльності, що патентується, вартість запасів також буде відображено як використання в негосподарській діяльності, однак оскільки така ж сума буде в залишках на початок періоду, на приріст/убуток запасів це ніяк не вплине.

Відображення цих операцій у додатку К6 до декларації з податку на прибуток підприємств наведено на рисунку.

 

Показники

Код рядка

Сума

протягом одного року

у різних роках

1 квартал

півріччя

рік 2007

1 квартал 2008

<…>

Валові доходи, отримані від здійснення торговельної діяльності, у тому числі:

А1

250

250

250

приріст балансової вартості запасів

А1.1

250

250

250

Валові витрати, понесені у зв’язку з отриманням валових доходів, зазначених у рядку А1, у тому числі:

А2

250

250

250

убуток балансової вартості запасів

А2.1

<…>

Валові доходи, отримані від здійснення діяльності з надання побутових послуг, у тому числі:

Б1

приріст балансової вартості запасів

Б1.1

Валові витрати, понесені у зв’язку з отриманням валових доходів, зазначених у рядку Б1, у тому числі:

Б2

250

250

убуток балансової вартості запасів

Б2.1

<…>

 

Рис.

Приклад заповнення таблиці 3 «Розрахунок вартості придбаних торгових патентів,
 що враховується у зменшення податкового зобов’язання платника податку» додатка К6 до рядка 13 декларації

 

Ольга КУЛІГІНА