15.09.2008

Оподаткування неустойки за невиконання договірних зобов’язань

Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Оподаткування неустойки за невиконання договірних зобов’язань

 

Постачальник затримав поставку товару. Згідно з укладеним договором за несвоєчасну поставку товару постачальник зобов’язаний виплатити покупцю певну суму неустойки (пені). Як оподатковується сума неустойки у постачальника та у покупця товару?

(м. Одеса)

 

Неустойка — грошова сума чи інше майно, яке боржник має передати кредитору в разі порушення боржником зобов’язань

(ст. 549 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV). У нашому випадку кредитором є покупець товару, а боржником — постачальник товару.

Неустойка може бути у вигляді штрафу чи пені. Штраф обчислюється у відсотках від суми

невиконаного чи неналежним чином виконаного зобов’язання. Пеня також обчислюється у відсотках, але тільки від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов’язання за кожний день прострочення виконання. З цього можна дійти висновку, що штраф може встановлюватися за будь-яке порушення зобов’язання, а пеня — у разі прострочення тільки грошового зобов’язання. Тому в запитанні читача, найімовірніше, ідеться не про пеню, а про штраф.

Тепер поговоримо про податковий облік. Відповідно до

п.п. 5.3.5 Закону про податок на прибуток*** не включаються до складу валових витрати на сплату штрафів та/або неустойки чи пені за рішенням сторін договору або за рішенням відповідних державних органів, суду. Це означає, що сторона, що сплачує штраф (боржник-постачальник), не має права віднести таку суму штрафу до складу валових витрат. А от одержувач штрафних санкцій (кредитор-покупець) включає отриману суму до складу валових доходів. Пов’язане це з тим, що згідно з п.п. 4.1.6 Закону про податок на прибуток до валового доходу включаються доходи з інших джерел, у тому числі у вигляді сум штрафів та/або неустойки чи пені, фактично отриманої за рішенням сторін договору або за рішенням відповідних державних органів, суду. Збільшити валові доходи слід у момент отримання штрафних санкцій.

*** Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Щодо обкладення ПДВ суми неустойки зауважимо таке. Згідно з

п.п. 3.1.1 Закону про ПДВ* об’єктом обкладення ПДВ є операції з поставки товарів та послуг, місце надання яких знаходиться на митній території України, у тому числі операції з передачі права власності на об’єкти застави позичальнику (кредитору) для погашення заборгованості заставодавця, а також з передачі об’єкта фінансового лізингу в користування лізингоотримувачу (орендарю). Виплата неустойки (штрафу, пені) до зазначених вище операцій не належить. Виплачена сума не відповідає визначенню поставки товарів та послуг згідно із Законом про ПДВ. Не є неустойка і компенсацією вартості відвантажених товарів, оскільки не включається до контрактної (договірної) вартості. Отже, виплачена неустойка не є об’єктом обкладення ПДВ. Це означає, що при сплаті постачальником (боржником) штрафу покупцю (кредитору) за невиконання договірних зобов’язань у жодної із зазначених сторін жодних ПДВ-наслідків у податковому обліку не виникає.

* Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/ 97-ВР.

 

Наталія ГОЛОСКУБОВА